2020. október 25. vasárnap Blanka, Bianka

Hírek - Európai Unió

Ezt nem fogják engedni - Fazekas és Hogan egyetért

Semmilyen kereskedelmi megállapodás nem írhatja felül az uniós belső jogot, így a genetikailag módosított szervezetekről (GMO) szóló szabályozást sem – reagált Phil Hogan uniós agrárbiztos azokra a közelmúltbeli felvetésekre, amelyek szerint az EU-USA szabadkereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalások veszélyeztethetik a GMO-mentes köztermesztést az unióban. A biztos több más témában is tárgyalásokat folytatott Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterrel.
 
 

GMO-mentes köztermesztés az Európai Unióban

Az EU-USA szabadkereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalások ügyében a magyar tárcavezető kiállt a GMO-mentes köztermesztést lehetővé tevő új uniós jogszabály, valamint az eredetvédelem, földrajzi oltalom alatt álló termékkör megvédése mellett - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM). Kijelentette, hogy nem gyengülhet a minőségi magyar élelmiszerek védelme. A biztos úgy nyilatkozott, hogy a védelem szintje egyik esetben sem csökkenhet, semmilyen kereskedelmi megállapodás nem írhatja felül az uniós belső jogot, így például a GMO-szabályozást sem.

Orosz embargó és a sertések

Az orosz behozatali tilalom kapcsán Phil Hogan úgy vélekedett, hogy az új exportpiaci irányok kihasználásával, valamint az orosz féllel folytatott magas szintű tárgyalások eredményeként a nyomás enyhülhet az európai piacon. Az Oroszországba irányuló, közel egy éve tiltott európai sertésexport jelentős része az eltelt idő alatt új, keleti piacokat talált. Amennyiben rövidtávon nem történne érezhető javulás a piacon, az európai védőhálós intézkedések alkalmazhatók. Ezekre azonban Hogan szerint nem lesz szükség, mert a stabilizálódás felé halad a piac.

KAP-egyszerűsítés, zöldítés és tehercsökkentés

Az EU Közös Agrárpolitikájának (KAP) egyszerűsítése politikai prioritás Phil Hogan számára. Fazekas Sándor a tárgyaláson elmondta, hogy Magyarország is elkötelezett a gazdák terheinek csökkentése mellett. Az idén hatályba lépő új "zöldítési" követelmények kapcsán a magyar miniszter kiemelte, hogy összhangra kell törekedni a környezeti-fenntarthatósági és a termelési szempontok között. Ezzel egyetértve az uniós biztos jelezte, hogy a rendszert a Bizottság is így kíséri figyelemmel, és szükség szerint változtatásokat is javasolhatnak.

Fazekas meghívta Hogant az OMÉK-ra
A Földművelésügyi Minisztérium szerint a tavaly november óta hivatalban lévő ír nemzetiségű biztossal hosszú ideje kiváló kapcsolatokat ápol magyar kollégája. Phil Hogan korábban ír környezetvédelmi miniszterként tevékenykedett, a két tárcavezető pedig eredményesen működött együtt a 2011-es magyar és a 2013-as ír EU-elnökség alatt. Fazekas Sándor meghívta kollégáját az idén szeptemberben megrendezendő Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításra (OMÉK).

 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu