2021. március 8. hétfő Zoltán

Hírek - Európai Unió

Fazekas: aggályos lehet az új Közös Agrárpolitika végrehajtása

A jelenleginél jóval egyszerűbb Közös Agrárpolitika (KAP) elfogadását szorgalmazza az uniós szintű tárgyalásokon Magyarország. Elutasítjuk azonban, hogy a nemzeti társfinanszírozás a KAP egyes pillérébe kerüljön, ezzel ugyanis több pénzhez juthatnának a nyugat-európai országok gazdái. A tervezett új KAP végrehajtása magyar vélemények szerint aggályosnak tűnik.
 
 

Fontos kérdés, hogy az unió következő költségvetésében mekkora összeg áll majd rendelkezésre a Közös Agrárpolitika finanszírozására - hangsúlyozta Brüsszelben Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Magyarország a KAP forrásainak megtartásában érdekelt, ennek érdekében pedig hajlandó uniós költségvetési hozzájárulását növelni. Ugyanakkor Magyarország elutasítja, hogy a nemzeti társfinanszírozást bevezessék a KAP egyes pillérében (a közvetlen támogatásoknál), és a jelenleginél sokkal egyszerűbb Közös Agrárpolitika elfogadását szorgalmazza az uniós tárgyalásokon.

A miniszter szerint ha az egyes pillérbe bekerülne a nemzeti társfinanszírozás, azt eredményezné, hogy a gazdagabb nyugat-európai országok több pénzt tudnának juttatni gazdáiknak és ezzel egyidejűleg csökkene hozzájárulások a közös költségvetéshez.

Mindez egyrészt a KAP renacionalizációjához vezetne, másrészt további indokolatlan versenyelőnyt jelentene a nyugat-európai gazdáknak – tette hozzá a tárcavezető.

Fazekas Sándor

A bizottság terveinek legfontosabb új eleme, hogy a tagállamok a KAP mindkét pillérére - a közvetlen kifizetésekre és a vidékfejlesztési támogatásokra - kiterjedő stratégiai terveket dolgoznának ki, amelyeket a bizottság hagyna jóvá. Ennek gyakorlati megvalósítása viszont aggályosnak tűnik, elsősorban a KAP első pilléres támogatásainál. Magyarország azt várja az Európai Bizottságtól, hogy akár példákon keresztül is világítsa meg, hogy a gyakorlatban hogyan működne az új rendszer a végrehajtás során. Szintén új megoldások várhatók a zöldítésben, mivel a bizottság szakítana a 2013 óta meglévő szabályokkal és új megoldásokat vezettetne be.

Magyarország elképzelései az új uniós KAP-pal kapcsolatban összhangban vannak a Visegrádi Négyek és Horvátország mezőgazdasági minisztereinek január 25-én, Budapesten elfogadott nyilatkozatával is.

Az uniós bolgár elnökség célja, hogy a március 19-i tanácsülésen az agrárminiszterek közös dokumentumot (úgynevezett következtetéseket) fogadjanak el a KAP 2020 utáni irányairól. A miniszteri vita alapjául az Európai Bizottság tavaly november végén megjelent közleménye szolgál, amely javaslatot tesz az új Közös Agrárpolitika kereteire. A 2020 utáni uniós költségvetésre (többéves pénzügyi keretre) vonatkozó javaslat május végére várható, amelyről a döntést a miniszterelnökök hozzák majd meg.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu