2018. január 18. csütörtök Piroska

Hírek - Európai Unió

Fazekas kiakadt Brüsszelre: migránsok kapnák, ami a gazdáké

Példátlan támadásra készül a gazdák ellen az Európai Bizottság, mivel a migránsválság miatt kialakult helyzetet a Közös Agrárpolitika (KAP) pénzeiből akarják kezelni – jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Szerinte ez elfogadhatatlan és sérti Magyarország nemzeti érdekeit.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre

Az Európai Bizottság - arra való hivatkozással, hogy a támogatási rendszereket egyszerűsíteni kívánja - olyan rendkívül ügyesen becsempészett módosításokkal állt elő, amelyeknek egyes pontjai teljes mértékben elfogadhatatlanok, sértik nemzeti érdekeinket – mondta Fazekas Sándor Varsóban, az agrárminiszteri csúcstalálkozón, ahol a Visegrádi négyek mellett a bolgár, szlovén és román agrártárca vezetője ült egy asztalhoz. Példátlan támadásnak nevezte, hogy a gazdáktól teljesen független, migráns válság miatt kialakult helyzetet a brüsszeli bürokraták a gazdák pénzéből, a közös agrárpolitika terhére akarják megoldani.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2016: két nap, 70 előadó, 800 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái


Most folyik a több éves pénzügyi keretet felülvizsgálata, „sportnyelven szólva” elérkeztünk a félidőhöz, és egyértelműen látható, hogy az Európai Bizottság trükkös letámadásra készül – fogalmazott az agrártárca közleménye szerint Fazekas Sándor. Hozzátette: „a gazdák uniós forrásainak csökkentésével a támogatások átcsoportosításával akarják a migráns helyzetet megoldani, amit nem engedhetünk, a magyar gazdákat meg kell védenünk!”

A V4-ek a magyar miniszter javaslatára összefogást sürget annak érdekében, hogy meg lehessen védeni mindazokat az agrártámogatásokat, amelyek a Közép-Európai térségben élő gazdák fennmaradásához, pénzügyi stabilizálásához nélkülözhetetlenek. Ha a brüsszeli bürokrácia a Közös Agrárpolitikából új feladatokat akar ellátni, akkor azt csak megfelelő mértékű, új források hozzárendelésével lehet engedni. A migránsválság kezelése nem mehet az agrártámogatások rovására – tette hozzá az agrárminiszter.

A mai lengyelországi egyeztetés célja, hogy az csúcstalálkozóra érkező agrárminiszterek egységes fellépésükkel ráirányítsák az unió lakosságának figyelmét a brüsszeli törekvésekre. Közös fellépésükkel el akarják érni, hogy a bizottság e kérdéskörökben felülvizsgálja álláspontját és visszavonja javaslatát, amely az uniós agrártámogatások összegét csökkentené.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

Agrometeorológia

IDŐJÁRÁSA

A szakértő szemével

Hollósi Dávid
igazgató
Takarék Agrár Igazgatóság

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu