2021. április 17. szombat Rudolf

Hírek - Európai Unió

Februártól enyhülnek a kérődző szerkezetátalakítási program szabályai

Az egy éve futó kérődző szerkezetátalakítási program módosításai kedvező változásokat tartalmaznak az állattartóknak a folyamatban lévő ügyeikre vonatkozóan is.
 
 

A kérődző szerkezetátalakítási programot tavaly indította el a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a juh és húsmarha-tartóknak. A program lényege, hogy az állattartó vállalkozások a referencia állatállományukkal arányos, megemelt területalapú támogatást kapnak, cserébe vállalniuk kell, hogy foglalkoztatnak, beruháznak, vagy a szakmai fejlődés érdekében képzésen vesznek részt.

Az átdolgozott programban a vállalt feltételeknél pontosodik a beruházás és a felújítás fogalma. Bővül a teljes munkaidős foglalkoztatás fogalma, ezzel szélesebb munkaerő elszámolási lehetőséget biztosít a termelőknek. Ezzel együtt a VM átvezeti a 2013. január 1-től érvényes kisadózói és kisvállalati adószabályokat is.

Egyértelműbbé válik, hogy egy képzés elvégzésének vagy lezárt félév teljesítésének igazolása csak egy kérelemhez kapcsolódóan vehető figyelembe. A nemzeti programban vállalt valamennyi feltételnél jelentős változás, hogy a választott kötelezettség a tárgyév december 31. helyett a tárgyévet követő március 15-ig módosítható és a kapcsolódó nyilatkozat eddig leadható a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál.

Pontosodnak a kérődző szerkezetátalakítási program támogatási jogosultságainak átruházási feltételei is. Újdonság, hogy a gazdálkodóknak nyilvántartást kell vezetni a támogatással összefüggő kötelezettségek teljesítésével kapcsolatos gazdasági eseményekről. Így egyszerűbben és gyorsabban ellenőrizhető, hogy a programban előírt kötelezettségeket hogyan teljesítette az állattartó.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu