2019. szeptember 22. vasárnap Móric

Hírek - Európai Unió

Fél milliárd eurót buktak a lengyelek az orosz embargó miatt

Leghamarabb szeptemberben kaphatnak uniós kártérítést azok a lengyel gyümölcs- és zöldségtermelők, akik az orosz importtilalom miatt szenvednek kárt - jelentette ki Marek Sawicki lengyel mezőgazdasági miniszter hétfőn, a Lengyel Rádiónak adott interjúban.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Sawicki jelezte: a gyümölcstermelők semmiféle kényszerhelyzettel nem állnak szemben, sok termékük hosszabb távon is tárolható, a helyzetüket egy éven belül kellene megoldani. Sawicki a TVN24 hírtelevíziónak vasárnap elmondta: a támogatásról valószínűleg csütörtökön vagy pénteken tárgyal egy lengyel minisztériumi és szakértői küldöttség Brüsszelben. Lengyelország az Európai Unió 300 millió eurós Szolidaritási Alapjától várja a támogatást. A Gazeta Prawna napilap úgy értesült, Brüsszel már előzetesen hozzájárult a kárpótlás odaítéléséhez, jelenleg felméri a lengyel mezőgazdasági piacon fennálló helyzetet.

Sawicki Dacian Colos agrárügyi uniós biztosnak múlt csütörtökön címzett levelében jelezte: a lengyel termelők 500 millió euróra értékelik a tilalom okozta veszteségüket. Oroszország augusztus 1-jével tiltotta meg a Lengyelországból származó zöldség és gyümölcs bevitelét. Varsó szerint a lépésnek politikai oka van: Moszkva büntetni akarja Lengyelországot az ukrán válságban képviselt politikájáért.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu