Földet és vetőmagot kapnak a püspökhatvani cigányok

agrarszektor.hu
Huszonnyolc roma családnak juttat háztáji gazdálkodásra alkalmas földterületet a püspökhatvani önkormányzat, míg a kertészkedéshez szükséges vetőmagokból összesen harmincöt rászoruló család részesülhet a Katolikus Karitász és a Váci Egyházmegyei Karitász jóvoltából - tájékoztatta a Pest megyei település független polgármestere kedden az MTI-t.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Bátyi József elmondta, hogy az 1500 lakosú Püspökhatvanban általában kert is tartozik a házakhoz, kivéve a lakosság 18 százalékát kitevő roma családok ingatlanjait, így ezek a családok nem tudják megtermelni saját maguknak a legszükségesebb zöldségféléket.

Tájékoztatás

Az önkormányzat a tulajdonában lévő negyven - egy ideje eladatlan - építési telek egy részét most ingyenesen bocsátja a rászorulók rendelkezésére, hogy ott gazdálkodjanak - tette hozzá Bátyi József. Közlése szerint a lehetőségről tájékoztatták a kisebbségi önkormányzatot, ahová 28 roma család jelentette be földigényét, míg 7 család csupán vetőmagokat kért.

A leendő zöldségeskertek kialakításához egy-egy 250 négyzetméteres telekrészt juttatnak a rászorulóknak felszántva, vetésre kész állapotban. A viták elkerülése érdekében sorsolással döntik el, hogy ki melyik földdarabot kapja meg - mondta a polgármester.

Vetőmag

A Váci Egyházmegyei Karitász 250-300 ezer forint értékű vetőmaggal járul hozzá a püspökhatvani akció sikeréhez - mondta az MTI érdeklődésére Gyurcsán Csabáné, a karitász vezetője. Egyebek mellett sárgarépa, petrezselyem, paszternák, fokhagyma, vöröshagyma, bab, borsó és krumpli termesztéséhez szükséges magokat osztanak az érintett 35 családnak. Az egyházmegye illetékességi területén nem ez az első ilyen jellegű megmozdulás. Tavaly is több helyen, például a szintén Pest megyei Valkón osztottak vetőmagot, de Nógrád megyébe is juttattak vetőmagadományt.

A rászorulók mindenütt örömmel fogadták a lehetőséget, s az eddigi tapasztalatok szerint gondosan művelik a veteményeskerteket - fűzte hozzá Gyurcsán Csabáné. A vetőmagosztás Beer Miklós megyés püspök szívügye - emelte ki a Váci Egyházmegyei Karitász vezetője.

 

forrás: MTI

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?