Folyamatosan figyelem a lehetőségeket, szerintem saját pénztárcájának ellensége az, aki nem így tesz - interjú Láng Tamás fiatal gazdával

agrarszektor.hu
Láng Tamás az átlagtól eltérően nem saját családja által csöppent bele a mezőgazdaságba, hanem önállóan ment a dolgok elébe, és puszta érdeklődésből kitanulta a szakmát. Jelenleg állattenyésztéssel, szántóföldi növénytermesztéssel és fásszárú energetikai szaporítóanyagok előállításával és kísérleteivel foglalkozik.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Agrárszektor: Hogyan kezdett el gazdálkodni?

Gyermekkorom óta foglalkoztatott, milyen lehet mezőgazdasággal foglalkozni, bár a családban senki nem végzett ilyen tevékenységet, városi gyerekként pedig nemigen találtam lehetőségét, hogy ezen a területen dolgozzam. 2002-ben olvastam egy hirdetést a helyi újságban, hogy egy közeli faluban bérbe adnak egy területet, amin található egy kis halastó is. Gondoltam egyet és kibéreltem. Mivel szenvedélyes horgász vagyok, arra gondoltam, ha másoknak hobbi kertje van, akkor nekem miért ne lehetne hobbi halastavam. A tóhoz tartozó rét adta az állattenyésztés lehetőségét, így elkezdtem gazdálkodni. 

 

Agrárszektor: Mióta foglalkozik ezzel a tevékenységgel?

Ha már gazdálkodom, akkor jó lenne szakmai tudást is szerezni, gondoltam, ezért 2004-ben jelentkeztem a Jávorka Sándor Mezőgazdasági Szakközépiskola Ezüstkalászos gazda, Aranykalászos gazda és Mezőgazdasági vállalkozó tanfolyamára, melyeket sikeresen elvégeztem. A tanfolyam ideje alatt megtudtam, hogy az iskola állást hirdetett a tangazdaságához tartozó állattartó telep vezetésére, amit sikerrel megpályáztam, így 2005 tavaszától a hobbiból főállás lett. Az önálló gazdaság létrehozásának lehetőségét a 2007-ben elnyert fiatal gazda pályázat jelentette. Földeket még csak-csak lehet bérelni, de a megművelésükhöz szükséges géppark beszerzése jelentős beruházás. Ezért nagy előrelépést jelentett egy traktor megvásárlása a pályázat által elnyert 40.000 euró felhasználásával. Mivel nem vagyok gépész beállítottságú ember, így csak egy új gép jöhetett számításba. Időközben összeismerkedtem egy idősebb gazdálkodóval, akivel nagyon jól megértjük egymást és közösen kezdtük építeni a gazdaságot, amit mára a gazdaságátadási támogatásnak köszönhetően 2011. január elsejétől átvettem.

Agrárszektor: Hány hektáron termel jelenleg, ebből mennyi a saját? Mi minden terem a földjein?

Jelenleg állattenyésztéssel, szántóföldi növénytermesztéssel, és fásszárú energetikai szaporítóanyagok előállításával és kísérleteivel foglalkozom.

Az állattenyésztés fő profilja a szarvasmarha tenyésztés és a tejtermelés. 4-5 tehén tejét értékesítjük háztól naponta friss tejként. A szaporulatot lehetőség szerint továbbtartjuk vagy vágóállatként értékesítjük.
A növénytermesztés jelenleg 8 ha saját és 45 ha bérelt szántóföldön történik, ahol részben a saját állatállománynak szükséges takarmányt termelem meg, részben pedig értékesítésre búzát, kukoricát, zabot és szóját termelek.
Az erdészeti csemetekert jelenleg 5,33 ha saját terület, itt akáccsemetét és energetikai ültetvények telepítéséhez szükséges fűz szaporítóanyagot állítok elő.

Agrárszektor: Sokaknak rosszul sikerült az előző év, Önök hogyan zárták ezt az időszakot?

A tavalyi évben igen sok megpróbáltatásnak tett ki a természet, ennek ellenére sikerült egy pici eredménnyel zárni az évet. Ez talán annak is köszönhető, hogy több lábon áll a vállalkozás.

Agrárszektor: Mikor nyert a Fiatal Gazda pályázaton? Mire fordította az elnyert összeget?

 

A 2007-es fiatal gazda pályázaton elnyert 40.000 euróból a gépparkomat bővítettem.

Agrárszektor: Gyakran pályázik? Honnan értesül a lehetőségeiről?

A pályázat nagy segítség minden vállalkozásnak. Olyan célokat hoz elérhető közelségbe, melyek megvalósítása saját erőből csak sokkal később történne meg. Ennek köszönhetően a fejlődés felgyorsul és hamarabb áll saját lábára egy projekt. Ezért én folyamatosan figyelem a lehetőségeket, és szerintem a saját pénztárcájának az ellensége az, aki nem így tesz.

Agrárszektor: Milyen fejlesztéseket tervez a jövőben? Mik a célok?

A közeljövőben szeretnék egy kis húsfeldolgozót kialakítani, ezáltal a gazdaságban maradhatna a kereskedők haszna. Ezután a sertéstenyésztés fejlesztése következik, hogy minimum heti 2-3 állatot feldolgozva füstöltáruként helyben tudjak értékesíteni.

 

Adatok

Név: Láng Tamás Ferenc
Születési hely, idő: Tata, 1978.01.18
Iskolák: 2010 Növényvédő és méregraktár kezelő
2009 Vadgazdálkodási technikus
2007 Motorfűrész kezelő
2006 Nehézgépkezelő
2006 Inszeminátor
2005 Mezőgazdasági vállalkozó
2004 Ezüstkalászos gazda, Aranykalászos gazda
1996 Szakközépiskolai érettségi (általános villanyszerelő)

Ágazat: Vegyes gazdálkodás

Gazdaság területe: Állattenyésztés 7-8 tehén plusz a szaporulata
Növénytermesztés: 8 ha saját és 45 ha bérelt terület
Erdészeti csemetekert: 5,33 ha saját terület

Alkalmazottak: jelenleg nincs, a családi gazdaság tagjai el tudják látni a teendőket.

Elnyert támogatások: 2008 Fiatal mezőgazdasági termelők elindítása
2007 Kertészeti gépek beszerzése

Családi állapot : Élettársi kapcsolat, két gyermek (egy fiú és egy lány)


Elérhetőségek:

Lakcím: 2890 Tata, Dózsa György utca 48. 

Tel: 06-70/502-7745

E-mail: tamaslang@salixterm.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?