Fontos tudnivalók az egységes kérelem beadása előtt!

agrarszektor.hu
Azon, az agrár-környezetgazdálkodási támogatási (AKG) programban résztvevő ügyfelek, akik 2010-ben támogatási határozat birtokában sem adtak be területazonosítási kérelmet, s igénybe kívánják venni a fennmaradó 4 évre az AKG támogatást az egységes kérelem beadása előtt megtehetik azt. Ehhez természetesen a tavalyi gyakorlatnak megfelelően 3 méteres pontossággal fel kell mérniük területüket - figyelmeztet a Magyar Agrárkamara.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Azon, az agrár-környezetgazdálkodási támogatási (AKG) programban résztvevő ügyfelek, akik 2010. évben támogatási határozat birtokában sem adtak be területazonosítási kérelmet, s igénybe kívánják venni a fennmaradó 4 évre az AKG támogatást az egységes kérelem beadása előtt megtehetik azt.

Ehhez természetesen a tavalyi gyakorlatnak megfelelően 3 méteres pontossággal fel kell mérniük területüket. Mivel mindez időigényes folyamat, s az egységes kérelem leadására május közepéig van csak lehetőség, érdemes igyekezni az előbbi eljárással - tanácsolja a Magyar Agrárkamara.

Fontos továbbá, hogy az EMVA-AKG "kötelezettség átvállalás-benyújtó", valamint a "visszavonási kérelem vis maior, illetve más jogcímbe történő átlépés miatt" felülete elérhető az MVH honlapján az Elektronikus ügyintézés menüpont alatt. Ezt azért fontos tudni, mert a 2. gazdálkodási évre vonatkozóan ez még beadható, ha elhalálozásos jogutódlás, céges jogutódlás vagy egyéb vis maioros átadás esete áll fenn a 2010/2011 évre. Az átvállaláshoz természetesen figyelembe kell venni a 171/2010 MVH közleményében leírtakat, s a szükséges dokumentumokat papír alapon is be kell küldeni.

Azon, elhalálozásos jogutódlással, céges jogutódlással vagy egyéb vis maioros átadással érintett ügyfeleknek, akik még az AKG 2. gazdálkodási évre vonatkozóan szeretnék érvényesíteni a kötelezettség átvállalást és ezt nem tették meg 2010. 12. 31-ig, most vis maioros kötelezettség átvállalási kérelem beadására van lehetőségük. Amennyiben az örökös vagy a jogutód kívánja beadni EMVA-AKG-ra a 2011-es egységes kérelmet, akkor a jogelőd kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területeire csak akkor tudja azt benyújtani, ha előtte jelezte a vis maioros átvállalást. Tehát azoknak az örökösöknek, jogutódoknak, egyéb vis maioros átvállalóknak, akik nem jelezték a 2. gazdálkodási évre 2010. 12. 31-ig az átvállalási szándékukat, a 2011-es egységes kérelem beadása előtt be kell adniuk az EMVA-AKG vis maioros kötelezettség átvállalást. A 3. gazdálkodási évre a beküldési határidő (2011/2012) a rendelet szerinti 2011. 08. 31.

Ugyancsak az egységes kérelem beadás végső határidejéig tehetik meg a vis maiorral érintett ügyfelek a teljes-, vagy részleges visszavonási szándékuk bejelentését. Akkor is van erre lehetőségük, ha más jogcímbe történő átlépés miatt - pl. nem termelő beruházás, erdősítés, fás legelő létesítése - vált szükségessé a részleges visszavonás. Ez esetben is a 174/2010 MVH közleményében rögzítettek irányadók - olvasható a Magyar Agrárkamara közleményében.

Fontos előírás azonban, hogy abban az esetben, ha a helyszíni ellenőrzésről szóló értesítés napján, az ellenőrzés első napján vagy ezt követően kívánja benyújtani a fenti kérelmeket; úgy a kérelem csak a következő évtől fogadható el.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03