Idealista francia: a testvériség elvét fordította a bevándorlási törvénnyel szembe

agrarszektor.hu
"Szabadság, egyenlőség, testvériség" - védekezett a régi francia mottóval a gazda, amikor börtönbüntetést helyeztek kilátásba, amiért menekülteket élelmezett. A bíróság végül kimondta, a bevándorlási törvény nem írhatja felül az alkotmányban is rögzített erkölcsi parancsot. Mivel a bevándorlási probléma mégiscsak valós, most új jogszabályt fogalmaznak. A hírt a brit Independent magazin hozta le.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A francia gazdának adott igazat a legfelsőbb bíróság abban a perben, amit menekültek segítése és befogadása miatt indítottak ellene. Az olajbogyótermesztőt a "testvériség elvére" hivatkozva mentették fel. A francia Alpokban teraszos műveléssel olajbogyóültetvényen gazdálkodó, valamint szabadtartásos tojástermeléssel foglalkozó gazda 2017-ben vált egyfajta Robin Hooddá, miután letartóztatták, majd négyhónapos felfüggesztett börtönbüntetést kapott, amiért menedéket és élelmet adott több száz bevándorlónak.

A Franciaország és Olaszország határán húzódó Roya-völgyben található farmra Líbia felől érkeztek a menekültek. A Földközi-tengeren sikeresen eljutottak Olaszországba, majd észak felé vették az irányt, és a hegyvidéki határon át jutottak Franciaországba. Mivel ez egy kedvelt útvonal, a franciák  2015-ben megszigorították a határellenőrzést. A külföldiek beutazásáról és a menedékjogról szóló törvény kimondja, hogy bárki, aki "egy külföldi franciaországi jogellenes beutazását, mozgását vagy tartózkodását" segíti, akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel, valamint 30 ezer euróval is büntethető.

A francia gazda viszont úgy gondolta, kötelessége élelmiszert és menedéket nyújtania azoknak a kétségbeesett embertársainak, akik a háborút, a szegénységet és az elnyomást maguk mögött hagyva menekülnek. A francia legfelsőbb bíróság most azt mondta ki, hogy a "testvériség" elvének meg kellett volna védenie a Breil sur Roya-i farmert, hiszen az elv lehetőséget ad arra, hogy bárki segítséget nyújthasson humanitárius céllal anélkül, hogy figyelembe venné, hogy az általa megsegített emberek jogszerűen tartózkodnak-e az adott ország területén. Az elv mentelmi jogot biztosít mindazoknak, akik ilyen segítséget nyújtanak egy idegennek anélkül, hogy pénzt kapnának érte cserébe. A testvériség egyike annak a három értéknek - szabadság, egyenlőség és testvériség -, amelyek Franciaország alkotmányosan rögzített, nemzeti mottóját alkotják.

A Cedric Herrou ügy kapcsán a bíróság azt is kimondta, hogy a francia parlamentnek ki kell igazítania a törvényt, és a "jogellenes tartózkodás" kifejezést el kell távolítani annak érdekében, hogy a testvériség elve érvényesülhessen a törvényhozásban is. Egy nyilatkozatában Gerard Collomb belügyminiszter elmondta, hogy az ítélet összeegyeztethető a bevándorlási és menedékjogi törvény új tervezetével, amely épp a parlament előtt van.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?