2021. március 5. péntek Adorján, Adrián

Hírek - Európai Unió

Jakab István: Brüsszelben megy a trükközés

A következő európai uniós finanszírozási ciklusban mindenképp szükség van a Közös Agrárpolitikára, mivel a britek kilépésével akár évi 15 milliárd eurós kiesés is megjelenhet. Magyarország hajlandó növelni a befizetéseik arányát, ugyanakkor félő, hogy az Európai Bizottság a migránsválságra hivatkozva átcsoportosításokat tesz kötelezővé.
 
 

Szükség van a termelést támogató és a vidékfejlesztést is szolgáló "pillérekre", vagyis az uniós Közös Agrárpolitikára – hangsúlyozta Jakab István a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke egy pécsi sajtótájékoztatón. Fontos, hogy a Brexit ellenére is megmaradjon az agrártámogatások reálértéke, a britek kilépése az Európai Unióból ugyanis évi 13-15 milliárd eurós kiesés jelenthet. Ugyanakkor Magyarország bejelentette, hogy hajlandó növelni a befizetések arányát, ami azonban csak akkor jelentene megoldást, ha a nagy uniós tagállamok is tennének annak érdekében, hogy ne csökkenjen a támogatás - tette hozzá.

Brüsszelben folyamatosan megy a trükközés, hogy miként lehetne a forrásokat a migránsok ellátására átcsoportosítani - közölte az elnök. Az Európai Bizottság minden tagállam számára lehetővé tette az átcsoportosítást, ugyanakkor tartani lehet attól, hogy ezt kötelezővé teszik.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu