KAP reform midenekelőtt - Hogan egyszerűbbé tenné a gazdák életét

agrarszektor.hu
Tavaly novemberben az Európai Unió agrárexportja az októberi mérsékelt visszaesés után ismét a fellendülés jeleit mutatta. A kivitel értéke elérte a 10,9 milliárd eurót, amely mintegy 500 millió euróval haladja meg a megelőző év azonos időszakának volumeneit - számolt be Phil Hogan, az Európai Unió mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosa az unió agrárexportjának legfrissebb eredményeiről éves sajtókonferenciáján Brüsszelben. Hogan már hivatalba lépésekor kifejezte egyértelmű elkötelezettségét az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) reformja mellett, többek között erről közölt részleteket, kiemelve a zöldítési szabályozások egyszerűsítésének fontosságát. A biztos hazai vonatkozású témákat is érintett, egy olyan agrárpiaci helyzetet vizsgáló uniós munkacsoport közelmúltbeli felállításáról számolt be, amelybe egy magyar szakembert is beválasztottak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Tavaly novemberben az Európai Unió agrárexportja az októberi mérsékelt visszaesés után ismét erőre kapott. A harmadik országokba irányuló kivitel értékben mintegy 5,7%-kal növekedett 2014 novemberéhez viszonyítva. Az Egyesült Államokba, Kínába, Szaud-Arábiába, Törökországba és Dél-Koreába irányuló export figyelemre méltó növekedést ért el. Kína jelenleg az unió második legfontosabb exportpiaca, amely az elmúlt időszakban a korábban fontos orosz piacok helybe lépett. A legnagyobb növekedést a zöldségfélék, citrusfélék, búza és élőállatok esetében regisztrálták, miközben a bor- és szeszesital-kivitel jelentősen csökkent. A tavalyi év utolsó előtti hónapjában az import volumene 9,5 milliárd euró környékén stagnált, az agrárkülkereskedelmi mérleg ennek megfelelően 1,3 milliárd eurós többletet mutatott.

2016-ban az uniós agrárexport potenciálját "diplomáciai eszközökkel" továbbra is támogatni kívánjuk, ugyanakkor a kedvező kereskedelmi eredményeket nem szabad összekeverni az európai gazdálkodók jövedelmi helyzetének javulásával - hívta fel a figyelmet az agrárbiztos.

Számomra az elsődleges prioritás továbbra is az, hogy az európai termelők megfelelő profitot realizáljanak a termékeiken - tette hozzá.

 

Az európai gazdálkodókat más eszközökkel is szeretnénk támogatni, többek között a Közös Agrárpolitika egyszerűsítésével - mondta el Hogan, aki már hivatalba lépésekor kifejezte egyértelmű elkötelezettségét a KAP egyszerűsítése mellett. Az egyszerűsítések főként az ellenőrzések rendszerét, a termeléshez kötött támogatásokat, a piaci intézkedéseket, valamint a zöldítést érintik majd. Hogan számos egyszerűsítésre vonatkozó javaslatot tett az elmúlt hónapokban, és a további reformokat is kilátásba helyezett. Legutóbbi javaslata három új elemre fókuszál: a támogatási kérelmek előzetes ellenőrzése, a sárga lap, és az egyszerűsített szankcionálási rendszer.

A zöldítés szabályozásának felülvizsgálata is folyamatban van, ennek érdekében az agrárbiztos konzultációs időszakot hirdetett meg, amely március 8-éval zárul. A KAP reform életbelépésekor már lefektették, hogy a Bizottság egy év elteltével felülvizsgálja az ökológiai célterületekre vonatkozó szabályozást, elsősorban az adminisztratív akadályok, az egyszerűsítés lehetősége, az egyenlő feltételek biztosítása és a termelési potenciál tekintetében. A felülvizsgálat időszaka 2016 végéig tart majd.

Az agrárbiztos egy hazai vonatkozású témáról is beszámolt. A közelmúltban a Bizottság az agrárpiaci helyzet stabilizálása érdekében létrehozott egy 12 szakértőből álló munkacsoportot, amelybe egy magyar szakembert, Dr. Juhász Anikót, az Agrárgazdasági Kutató Intézet főigazgatóját is beválasztották. A szakértői testület feladata, hogy ajánlásokkal segítse a válsággal küzdő mezőgazdasági szektorok problémáinak kezelését. Az agrárpiaci helyzetet vizsgáló testület elnöke a korábbi holland agrárminiszter, Cees Veerman. A munkacsoport az érdekelt felek, valamint az európai uniós intézmények bevonásával végzi tevékenységét, és olyan kiemelt témákat vizsgál, mint a piaci és kereskedelmi átláthatóság, vagy a mezőgazdasági termelők pénzügyi eszközökhöz való hozzáférése. A munkacsoport összegző jelentése 2016 őszén jelenik majd meg, a testület ebben konkrét ajánlásokat tehet egyes szabályozási kérdésekben.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?