2018. december 16. vasárnap Etelka, Aletta

Hírek - Európai Unió

Kereskedelmi háború az USA-val: talán elkerülhető

Az EU kereskedelmi biztosa, Cecilia Malmström igyekszik minden alkalmat megragadni, hogy elhárítsa Európa és Amerika kereskedelmi háborúját. Asztalhoz ültette Amerika és Japán kereskedelmi megbízottjait az acélvitában. Az apropót Donald Trump pénteki Twitter-üzenete adta.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Múlt szombaton, a genfi WTO-tanácskozás előtt Cecilia Malmström asztalhoz invitálta az USA és Japán kereskedelmi vezetőjét, hogy beszéljenek a világ acéltúltermeléséről. A svéd biztosasszony nem titkolt célja az volt, hogy az USA vegye ki védelmi szövetségesét az acél- és alumíniumexportot sújtó büntetővámok hatálya alól.

A sikerre Donald Trump pénteki Twitter-üzenete adott reményt, miszerint Ausztráliára nem vonatkoznak az új kereskedelmi és védelmi szövetség büntetővámjai. Ami működik Ausztráliával, az miért ne működhetne az USA transzatlanti szövetségesével? – tették fel a kérdést szombaton Robert E. Lighthizernek.

MTI/EPA/AAP/Dean Lewins


Az USA kereskedelmi megbízottja, valamint Japán gazdasági és kereskedelmi minisztere, Hiroshige Seko végül egy közös nyilatkozatot adtak ki az európai kereskedelmi biztossal. Eszerint a jövőben közösen tárják fel a túltermelés okait, és harcolni fognak az állami szubvenciók és egyéb versenyelőnyök leépítéséért. E célból a WTO, a G7-ek és a G20-ak, valamint az OECD monitoring-rendszereit is erősíteni kell.

A tanácskozás Európa oldaláról óvatos optimizmust gerjesztett: „Az Európai Unió Amerika szorosan együttműködő biztonságpolitikai és kereskedelmi partnere, az ilyen jellegű intézkedések nem vonatkozhatnak rá” – nyilatkozta Malmström, egyúttal jelezte, hogy a héten tovább folynak a tárgyalások az ügyben.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

    Agrometeorológia

    IDŐJÁRÁSA
    Itt keressen minket
    © 2017. Agrárszektor.hu