"Kettős élelmiszerminőség": 1+1 milliót ad Brüsszel

agrarszektor.hu
Támogatást kérhetnek az élelmiszerek minőségének tesztelésére az Európai Bizottságtól azok az uniós tagállamok, amelyek az élelmiszerek kettős minőségére gyanakszanak. A minőségi vizsgálatokra a bizottság egymillió eurót különít el idei költségvetésből. További egymillió eurót pedig a tesztelési módszerek kidolgozására fordítanak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az Európai Bizottság jogi álláspontja szerint tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról van szó - jelentette ki Vera Jourová, az Európai Bizottság fogyasztóvédelemért felelős biztosa a morvaországi Jihlaván, a cseh parlamenti alsóház mezőgazdasági bizottságának ülésén. Megvannak az eszközeink arra, hogy ezt elnyomjuk" - szögezte le a cseh uniós biztos. Úgy vélte, hogy a probléma orvoslásának leggyorsabb útját a hatályos európai jogvédelmi törvények szigorítása hozhatja.

VETNE, ARATNA VAGY PERMETEZNE? - Tervezzen előre részletes agrometeorológiai előrejelzesünkkel!
Nézze meg, milyen idő lesz a napokban:

A biztos arra számít, hogy az újabb tesztelések több tucatnyi terméknél mutatnak ki majd eltéréseket a minőséget és az összetételt tekintve, amelyek alapján azután eljárást kell kezdeményezni a gyártókkal, esetleg a forgalmazókkal szemben. Az illetékes nemzeti szervezeteknek önállóan kell meghatározniuk, hogyan érik el azt, hogy a vitatott termék eltűnjön a piacról vagy javuljon annak minősége.

Az élelmiszerek kettős minőségének problémájára első ízben, még néhány évvel ezelőtt a csehek hívták fel a figyelmet, majd a közelmúltban a visegrádi csoport is közösen lépett fel a probléma megoldása érdekében Brüsszelben. Bár az Európai Bizottság először nem kívánt foglalkozni a kérdéssel, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerdai évértékelő beszédében az Európai Parlamentben már azt mondta, hogy ez a gyakorlat elfogadhatatlan.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03