2019. november 22. péntek Cecília

Hírek - Európai Unió

Közel tízmilliót kapott a bormúzeum

Tizenöt településen indulnak meg a beruházások az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) nyertes pályázatainak köszönhetően. Többek közt bio borház és múzeum, illetve vendégház épül a tó körül.
 
 

Újabb tizenöt projekt megvalósítása kezdődhet meg a Velencei-tónál. A fejlesztések sorát értékes, innovatív borturisztikai és munkahelyteremtő beruházások gyarapítják.

A nyertesek legfeljebb tízmillió forintot igényelhettek terveik megvalósítására. A térségben a munkahelyteremtés, és munkahely megtartás a legfőbb cél. Ehhez igazodva, a tizenöt, most elbírált nyertes pályázatból tizenegy ezt célozza meg.
Mikrovállalkozások létrehozása és fejlesztésére hat, turisztikai tevékenységek ösztönzésére öt, továbbá falumegújításra kettő, míg a vidéki örökség megőrzése két támogatási kérelem felelt meg a kiírásoknak. A mikrovállalkozások műszaki-technológiai fejlesztésétől új telephely megvalósításáig egy kápolnásnyéki, egy sukorói, két pákozdi és egy pázmándi vállalkozás kezdheti meg a beruházást.
A falumegújítási projektek keretében pihenőhelyek, közösségi terek, parkok, és zöldterületek újulhatnak meg a környékbeli községekben. A faluszépítők közt van Sukoró és Kápolnásnyék is.
De Pázmánd is sikerrel pályázott: itt a templom felújítására fordítják a megnyert pályázati pénzt. A másik pázmándi, s egyben turistacsalogató beruházás Bálint György elképzelését valósítja meg. „Szeretnénk létrehozni egy bormúzeumot – de nevezhetjük akár látogatóközpontnak is –, ahol a Velencei-tó környéki borokat, a szőlő- és borkultúrát mutatnánk be, népszerűsítenénk. A tervünk még, hogy az ország minden részéből begyűjtenénk a bio borokat, egyrészt, hogy bemutassuk azokat, másrészt, hogy a borkedvelők ezen italokat is megismerjék” – foglalta össze Bálint György. Mint elmondta, a pályázaton valamivel több mint kilencmillió forintot nyertek, de ugyanekkora összeget kell még hozzátenniük a beruházás megvalósításához. Terveik szerint még az idén felépítik a bormúzeumot a pázmándi szőlőhegyen.
A most elbírált pályázatokkal együtt 76-ra bővült az ÚMVP nyertesek száma a tó környéki településeken.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu