2020. november 26. csütörtök Virág

Hírek - Európai Unió

Lemondott May: Most akkor mégis maradnak a britek?

Theresa May brit miniszterelnök ma bejelentette, hogy június 7-én távozik a kormányzó Konzervatív Párt éléről. Ez miniszterelnöki megbízatásának végét is jelenti, de ügyvezető minőségben az utód megválasztásáig várhatóan ő marad a kormányfő - adta hírül többek között a hirado.hu.
 
 

Theresa May felidézte, hogy háromszor is megpróbálta elfogadtatni a parlamenttel a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodást, de kísérletei nem jártak sikerrel. Kijelentette: most is úgy hiszi, hogy helyénvaló volt a kitartó próbálkozás még akkor is, ha az esélyek nem a sikernek kedveztek. Mára azonban egyértelművé vált számára, hogy az ország érdekeit az szolgálja a legjobban, ha ezt az erőfeszítést egy új miniszterelnök folytatja – tette hozzá. Távozását bejelentő nyilatkozatában alig burkolt módon bírálta a parlament kompromisszumképtelenségét a Brexit-megállapodás ügyében.

A könnyeivel küszködő May bejelenti lemondását (Forrás: portfolio.hu)

Kormányának vívmányai között említette, hogy sikerült leszorítani a tíz évvel ezelőtti pénzügyi válság után örökölt, békeidőben példátlan, a hazai össztermék (GDP) 10 százalékát meghaladó államháztartási hiányt. Theresa May kiemelte, hogy – Margaret Thatcher után – ő az Egyesült Királyság „második, de bizonyosan nem az utolsó” női miniszterelnöke. Beszéde végére érve, könnyeivel küszködve kijelentette: nem távozik rossz érzésekkel a kormányfői posztról, inkább rendkívüli hálával nyugtázza, hogy szolgálhatta szeretett országát. Theresa May pénteki bejelentése nem meglepetés, közeli távozása már az elmúlt hetekben konszenzusos várakozás volt, csak az időpont volt kérdéses - írja a hirado.hu.

Akkor ebből no-deal Brexit lesz? - teszi fel a kérdést cikkében a portfolio.hu. Nagy kérdés, hogy a no-deal Brexit csak a piacok által érzékelt, növekvő kockázatnak számít-e, vagy egy ténylegesen bekövetkező forgatókönyv. Az ING csütörtöki elemzése szerint inkább csak az érzékelt kockázat növekedéséről van szó, szerintük a no-deal Brexit esélye továbbra is 20%-os, mert a parlament kezében is vannak fékek, hogy ezt meg tudják akadályozni. A brit alsóházban egyébként már többször is összejött a többség amögött, hogy ne lehessen megállapodás nélkül kilépni az EU-ból. Emiatt az ING szerint

az őszi EU-csúcson ismét az az esélyes, hogy elhalasztják a Brexitet legalább jövő nyárig.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020 online

  10 órányi szakmai programmal és több mint 50 előadóval

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu