Lépett a Bizottság: így védenék meg a mezőgazdasági idénymunkásokat

MTI2020. július 16. 15:30

Az Európai Bizottság az idénymunkások védelmére vonatkozó iránymutatást tett közzé a koronavírus-járvánnyal összefüggésben, amelynek célja, hogy garantálja a munkavállalók jogait, egészségét és biztonságát.

Nicolas Schmit, a foglalkoztatásért felelős uniós biztos elmondta, hogy a járvány megnehezítette a szezonális munkavállalók lakhatási és munkakörülményeit, így fel kell hívni a tagállamok figyelmét arra, hogy biztosítsák a mezőgazdaságban és iparban nélkülözhetetlen, mégis kiszolgáltatott munkások alapvető jogait. A Bizottság arra szólítja fel a tagállamokat, hogy biztosítsanak tisztességes munka- és életkörülményeket a idénymunkások számára, és nyújtsanak munkavállalóiknak egyértelmű tájékoztatást jogaikról.

Az Európai Bizottság emellett arra kérte fel a nemzeti kormányokat, hogy készítsenek gyakorlati iránymutatást kisebb vállalatok számára, illetve hogy vezessenek be szigorúbb egészség- és biztonságvédelmi helyszíni ellenőrzéseket. A Bizottság nyomon követi az idénymunkásokra vonatkozó uniós és nemzeti jogszabályok megfelelő alkalmazását az EU-ban, de szabályok helyes alkalmazásának biztosításáért a nemzeti hatóságok felelősek. Uniós becslések szerint az EU-ban évente 800 ezer és 1 millió közötti idénymunkást foglalkoztatnak, elsősorban az élelmiszeriparban.

Címkék:
mezőgazdaság, európai-bizottság, élelmiszeripar, európai-unió, védelem, iránymutatás, idénymunkás, koronavírus, koronavírus-járvány, idénymunkások,