Magosz: egy év alatt nem lehet felkészülni a Közös Agrárpolitikára

MTI2020. július 6. 10:30

Nem lehet egy év alatt felkészülni az Európai Unió Közös Agrárpolitikájára, amit az új környezetvédelmi előírások, azaz a Zöld Megállapodás szerint kell kialakítani, mert ehhez egy teljesen új technológiára lenne szükség a mezőgazdaságban - mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) elnöke hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Jakab István elmondta, az új szabályozás azzal járna, hogy gyakorlatilag a saját piacainkon veretnék agyon a magyar gazdákat. Ez azt jelenti, hogy nagyon szigorú szabályokat fogalmaznak meg a gazdálkodás terén, miközben az Európai Unió legnagyobb befektetői a harmadik világ országaiból korlátlanul hozhatnak be terményeket. Ilyen körülmények között pedig a magyar mezőgazdaság képtelen labdába rúgni, fűzte hozzá a Magosz elnöke.

Az új szabályok tartalmazzák például azt, hogy 50%-kal kell csökkenteni a felhasználását a növényvédő szereknek, a műtrágyának és az antibiotikumoknak, de előírják a vetésforgókat, illetve a különböző haszonnövények egymás melletti termeszthetőségét is. Jakab István szerint olyan változásokat követelnek az ágazat szereplőitől, amelyekre képtelenség felkészülni. A szakember szerint ez durva támadás a gazdák ellen. Jakab István kiemelte, azt kérik, hogy a szigorú uniós szabályokat a harmadik világ országaiból beérkező áruk esetében is alkalmazzák, hiszen csak így lesznek azonos feltételek a piacon.

Címkék:
magosz, európai-unió, jakab-istván, közös-agrárpolitika, növényvédő-szerek, csökkentés, felhasználás, előírások, green-deal,