Magosz: mégsem száz, csak hetven

agrarszektor.hu
"A mezőgazdaság támogatási rendszerének átalakítása a kis-, közepes és a családi gazdaságok versenyképességének megteremtése érdekében történt" - kommentálta a területalapú támogatások rendszerének közelmúltbeli átalakításáról szóló rendelet intézkedéseit Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke. Az elnök hangsúlyozta, hogy az egységes területalapú támogatás normatív része 70 százalék, a fennmaradó 30 százalékot pedig bizonyos feltételek teljesítése esetén az összes - így a nagy - gazdaságok is megkapják. A fentiekből következően az 1200 hektár feletti területek esetében a támogatás-megvonás a közhiedelemmel ellentétben nem 100, hanem csak 70 százalékos a gyakorlatban, mivel a zöldítéshez kötött 30 százalékos támogatási részt minden termelő megkapja, aki teljesíti a megadott feltételeket.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Jakab István emlékeztetett arra, hogy 1037 hektárig a mezőgazdasági termelők megkapják a számukra járó területalapú támogatás 100 százalékát, 1037-1200 hektár között pedig a támogatás mértéke 5 százalékkal csökken. 

A vártnál is nagyobb gondot jelenthet az orosz embargó
Jakab István az orosz embargóval kapcsolatban is kifejtette véleményét, elmondta: az unió belső piacán jelennek majd meg azok az áruk, amelyeket az embargó miatt nem lehet kivinni az orosz piacra. A várható túlkínálat komoly gondot okozhat a magyar gazdálkodóknak, akik termékeik mintegy 80 százalékát az Európai Unión belül értékesítik. Az unióban az embargó hatásainak enyhítésére szánt mintegy 400 millió euró várhatóan kevés lesz, ezért előreláthatólag forrásteremtésre és más területekről való átcsoportosításra lesz szükség.
A várható károk enyhítésének lehetséges módozatain a magyar szakértők már dolgoznak - tette hozzá.
Mint arról korábban már az agrárszektor.hu is beszámolt, Oroszország múlt hét csütörtökön jelentette be, hogy a korábban ellene hozott nyugati korlátozó intézkedésekre válaszul teljes embargót vezet be a marhahús, a sertéshús, a gyümölcs- és zöldségtermékekre, baromfi, hal, sajt, tej, tejtermék behozatalára az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Kanadából és Norvégiából. Az intézkedés egy évre szól.

Jakab István beszélt arról is, hogy a korábbi években a nagyüzemek jelentős többletforráshoz jutottak. Példaként említette: a 2007-2013 közötti uniós költségvetési időszakban a támogatási források 64,7 százalékát a gazdálkodók 5 százaléka használta fel.

Végezetül utalt arra is, hogy a magyar mezőgazdaság versenyképességének és hatékonyságának javítása érdekében meg kell alkotni az üzemszabályozási, valamint az integrációt segítő és serkentő jogszabályokat is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?