Magyarországnak is fájni fog az orosz válaszcsapás

agrarszektor.hu
Vlagyimir Putyin elnök kérésének megfelelően az orosz kormány döntött arról, hogy a nyugati szankciókra válaszul mely termékek importját tiltja meg. Ezek szerint Moszkva teljes embargót vet ki a marhahús, a sertéshús, a gyümölcs- és zöldségtermékekre, baromfi, hal, sajt, tej, tejtermék importjára az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Kanadából és Norvégiából. A lépés érzékenyen érintheti a magyar gazdálkodókat is.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Válaszoltak az oroszok

Csütörtökön ülésezett az orosz kormány, ezt követően Dimitrij Medvegyev miniszterelnök bejelentette, hogy milyen intézkedéseket hoz Oroszország válaszul a nyugati szankciókra. 

Bejelentése szerint augusztus 7-től (vagyis mától) egy évre teljes importtilalmat vezet be Oroszország a gyümölcs, zöldség, marhahús, sertéshús és haltermékek importjára. Az orosz kormányfő arról is beszélt, hogy ha a tiltásra került országok együttműködőek lesznek, akkor Oroszország felülvizsgálhatja az intézkedéseket. Nincs semmi jó a szankciókban és nem volt könnyű meghozni ezeket a döntéseket, de meg kellett hoznunk - mondta.

Mivel Moszkva minden uniós tagállammal szemben meghozta az embargót, így a magyar termékeket is érinteni fogja a tilalom.

Mi lesz a magyar agrárexporttal?

A Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatási adatbázisából kinyert adatok alapján Magyarország tavaly 70 milliárd forintnyi élelmiszert és italt exportált Oroszországba (ez a teljes, Oroszországba irányuló magyar export 10%-át teszi ki). A tiltással érintett körülbelül 42 milliárd forintos összeg a magyar GDP 0,14%-át teszi ki, így az orosz élelmiszerembargó nemzetgazdasági szinten nem jelentős. Ha ez az exportösszeg teljes egészében kiesne, akkor esne vissza ennyivel a GDP, elképzelhető azonban, hogy ezek a termékek máshol gazdára találnak, vagy érkezhet egy uniós segítség felvásárlás formájában. A legrosszabb forgatókönyv, ha ezek a termékek beszorulnak a magyarországi piacra és ez lefelé ható nyomást fejtene ki az árakra és ez a teljes belföldi élelmiszerszegmens árait lejjebb szoríthatja.

Az idei első 5 hónapban az adatok alapján komolyabb visszaesés figyelhető meg a hús és húskészítmény Oroszországba történő kivitelében, melyben szerepet játszott az orosz hatóságok korábbi ieiglenes tiltása ezt épp a közeljövőben oldhatták volna fel a hírek szerint). 

Fontos azonban azt is megjegyezni, hogy a mezőgazdaság élőmunkaigényes terület, ezért valószínűleg sok termelőt és családot közvetlenül negatívan érinthet az orosz intézkedés.

 

Zöldség- és gyümölcspiac: tragikus lépés ez?

Korábban Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi szervezet (FruitVeB) elnöke úgy fogalmazott a Lengyelországot érő orosz büntetőintézkedések kapcsán, hogy a magyar zöldség-gyümölcs termékek kitiltása Oroszországból tragikus lenne az ágazat jövőjére, fejlesztési lehetőségeire. 

Most az Oroszországba irányuló magyar kivitel az összes export mintegy 5-8 százaléka, és ezt az arányt szeretnék a FruitVeB-nél 20-25 százalékra emelni. A mostani oroszországi magyar export éves szinten mintegy 25-30 milliárd forintot tesz ki - fogalmazott akkor Mártonffy.

Mekkora részt hasítanak ki az oroszok?

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a tavalyi adatok alapján a hús és húskészítmények piaca kevésbé koncentrálódott az uniós országokra. Magyarország 1,151 milliárd euró értékben exportált ebből az árucsoportból, de a hús és húskészítmények mennyiségének csak háromnegyedét vásárolják uniós országok. A legnagyobb vásárló ezen a területen Németország (14 százalék), Románia (11 százalék), Ausztria (10 százalék), Oroszország (8 százalék) és Olaszország (7 százalék).

 

 
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?