Mégsem öntik ránk a lengyelek az olcsó tejet

agrarszektor.hu
Fellélegezhetnek a magyar tejtermelők, mégsem jön hamarabb az olcsó külföldi tej. A Mezőgazdasági és Halászati Tanács tegnap megtartott brüsszeli ülésén elutasításra került az a javaslat, mely idő előtt törölte volna el a tagországok számára korábban meghatározott kvótamennyiségeket.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

 

Mi az a tejkvóta?
A közösségi tejágazat még 2008-ban elfogadott szabályozása 2015. március 31-ig írja elő a tagországonként maximálisan exportálható tej mennyiségét. A kvótát túllépő országok illeték megfizetésére kötelezettek, mely a még hátralévő időszakban egyes becslések szerint akár 180 milliárd forintnyi összegre rúghat.

Magyarország nem lépte túl a számára meghatározott kvótát, így a Földművelésügyi Minisztérium delegációja másik 11 tagállammal karöltve a korábban lefektetett szabályrendszer megtartása mellett lépett fel. Az ellenlobbi érdekeltjei az illetékfizetési kötelezettség eltörlésével hatalmas előnyre tehettek volna szert a közösségi tejpiacokon, hiszen az elengedett díjjal arányosan csökkentett, nyomott árakon szerezhettek volna maguknak újabb vásárlókat - akár a magyar boltok polcain, hazai termékeket kiszorítva is. Így, a kvótáikat nem meghaladó kibocsájtású tagországok - beleértve a magyar tejtermelőket is - várhatóan igazságtalan versenyhátrányba kerülését sikerült megakadályozni. Legalábbis egyelőre, de a múlt heti demonstrációk jelzik, ennek ellenére sincs minden rendben a hazai ágazat körül. Hogy mi várható a kvótarendszer jövő évi eltörlését követően, azt jelen pillanatban talán még borúlátó és elhamarkodott lenne megjósolni, egy átgondolt, az új időkben működőképes startégia kidolgozására mindenesetre némi időt nyertek a termelők és nyert a Minisztérium is, mielőtt számolatlanul a nyakunkba zúdul az olcsó külföldi tej.

(A címlapkép egy brüsszeli demonstráción készült. A belga tejtermelők rohamrendőrökre locsolnak tejet a brüsszeli Európai Parlament székháza közelében 2012 novemberében. A gazdák itt is a tej alacsony felvásárlási ára ellen tiltakoznak. Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?