2019. február 17. vasárnap Donát

Hírek - Európai Unió

Mégsem öntik ránk a lengyelek az olcsó tejet

Fellélegezhetnek a magyar tejtermelők, mégsem jön hamarabb az olcsó külföldi tej. A Mezőgazdasági és Halászati Tanács tegnap megtartott brüsszeli ülésén elutasításra került az a javaslat, mely idő előtt törölte volna el a tagországok számára korábban meghatározott kvótamennyiségeket.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

 

Mi az a tejkvóta?
A közösségi tejágazat még 2008-ban elfogadott szabályozása 2015. március 31-ig írja elő a tagországonként maximálisan exportálható tej mennyiségét. A kvótát túllépő országok illeték megfizetésére kötelezettek, mely a még hátralévő időszakban egyes becslések szerint akár 180 milliárd forintnyi összegre rúghat.

Magyarország nem lépte túl a számára meghatározott kvótát, így a Földművelésügyi Minisztérium delegációja másik 11 tagállammal karöltve a korábban lefektetett szabályrendszer megtartása mellett lépett fel. Az ellenlobbi érdekeltjei az illetékfizetési kötelezettség eltörlésével hatalmas előnyre tehettek volna szert a közösségi tejpiacokon, hiszen az elengedett díjjal arányosan csökkentett, nyomott árakon szerezhettek volna maguknak újabb vásárlókat - akár a magyar boltok polcain, hazai termékeket kiszorítva is. Így, a kvótáikat nem meghaladó kibocsájtású tagországok - beleértve a magyar tejtermelőket is - várhatóan igazságtalan versenyhátrányba kerülését sikerült megakadályozni. Legalábbis egyelőre, de a múlt heti demonstrációk jelzik, ennek ellenére sincs minden rendben a hazai ágazat körül. Hogy mi várható a kvótarendszer jövő évi eltörlését követően, azt jelen pillanatban talán még borúlátó és elhamarkodott lenne megjósolni, egy átgondolt, az új időkben működőképes startégia kidolgozására mindenesetre némi időt nyertek a termelők és nyert a Minisztérium is, mielőtt számolatlanul a nyakunkba zúdul az olcsó külföldi tej.

(A címlapkép egy brüsszeli demonstráción készült. A belga tejtermelők rohamrendőrökre locsolnak tejet a brüsszeli Európai Parlament székháza közelében 2012 novemberében. A gazdák itt is a tej alacsony felvásárlási ára ellen tiltakoznak. Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  Agrárium 2019

  Mezőgazdaság a gyakorlatban >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu