2020. szeptember 26. szombat Jusztina

Hírek - Európai Unió

Megtámadták a ketreces tyúktartást - Túl jól halad az aláírási kampány

Agrárellenes, tényektől elrugaszkodott kezdeményezésnek ítéli az európai gazdák legnagyobb érdekképviseleti szervezeteként működő Copa-Cogeca azt az aláírásgyűjtési akciót, amely az európai ketreces állattartás teljes betiltására irányul. Az "End of the cage age" kampány veszélyesen jól teljesít. A rendelkezésre álló idő harmadánál a szükséges szignók harmada összegyűlt.
 
 

Az európai gazdálkodók az elmúlt húsz évben folyamatos beruházásokat hajtottak végre annak érdekében, hogy az állatjóléti feltételeket jelentősen javítsák – állapította meg a legnagyobb uniós agrártermelői érdekképviseletként működő Copa-Cogeca nemrég kiadott állásfoglalásában. Az érdekképviselet szerint a mezőgazdaság jövője érdekében szükség lenne arra, hogy a valós helyzetet „szenzációhajhász” felhangok ne homályosítsák el, illetve véget lehessen vetni a tapasztalható „agrár-ellenességnek”.

Fotó: MTI, Oláh Tibor

Ez utóbbit jól példázza az egyes szélsőséges állatvédő szervezetek által indított „Vessünk véget a ketrecek korszakának!” (End of the cage age!) elnevezésű európai polgári kezdeményezés, amelyet 2018. szeptember 11-én vett nyilvántartásba az Európai Bizottság (EB). Az akció célja az európai ketreces állattartás teljes felszámolása. Az uniós szabályozás értelmében a nyilvántartásba vételtől számított egy év áll rendelkezésre, hogy a szervezők legalább hét különböző tagállamban egymillió aláírást gyűjtsenek. A petíciós honlap szerint a kezdeményezéshez közel 330 ezren csatlakoztak. Ha az egymillió aláírás összegyűlne, az Európai Bizottságnak a kezdeményezéssel kötelezően foglalkoznia kellene. A testület eldönthetné, hogy helyt ad-e a kérelemnek vagy elutasítja azt, de állásfoglalását mindkét esetben indokolnia kellene.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Közleményében a Copa-Cogeca a kezdeményezést a mezőgazdaságot sértő, méltánytalan kampánynak minősíti. A szervezet szerint a tiltást szorgalmazó akció, illetve annak feszültséggerjesztő online petíciós oldala nem tisztességes és nem tényszerű érvelésre támaszkodik, hanem alapvetően a fogyasztók érzelmeire kíván hatni, miközben nem tér ki a gazdasági és a társadalmi következményekre. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Baromfi Termék Tanács (BTT) és a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ) egyetért abban, hogy a fogyasztók figyelmét fel kell hívni arra is, hogy az unióban előállított, ketreces tartásból származó állati termékeket nagyrészt unión kívüli országokból beáramló importáru váltaná fel, amely előállítását pedig sokkal fejletlenebb, illetve kevésbé szigorú állatjóléti, élelmiszerbiztonsági stb. előírások szabályozzák. A BTT úgy ítéli meg, hogy a bizottság meggyőzésére az egész Európai Unióra kiterjedő

tanulmányt kellene készíteni arról, milyen élelmiszerellátási és munkaerőpiaci problémák adódnának, ha az érintett állattenyésztési ágazatokban a ketreces tartást megszüntetnék.

Ezen kívül olyan polgári kezdeményezést is indítani kellene, amely a hatékony és biztonságos ketreces állattartás megőrzése érdekben gyűjtene uniós aláírásokat – hangsúlyozza a BTT.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu