Méhészek figyelem: igyekezzen, aki még pénzt akar!

agrarszektor.hu
Szinte a méhészkedés minden részletére kiterjedő támogatási kört vehetnek igénybe a méhészek ebben az évben A vándoroltatáshoz szükséges új eszközök beszerzésének, a Varroa atka elleni gyógyszeres védekezés, a higiénikus aljdeszka beszerzésének, a méz kinyeréséhez szükséges új eszközök beszerzésének támogatásáról van szó, s ezek közül a napokban, április 6-án jár le a Varroa atka elleni gyógyszeres védekezés támogatására történő jelentkezés határideje, de már március 30-ig el kell juttatni a kérelmeket a megyei méhészeti szaktanácsadókhoz - figyelmeztet a Magyar Agrárkamara.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A méhészettel foglalkozó körülbelül 16 ezer honfitársunknak érdemes odafigyelni az idei pályázatokra, ugyanis szinte egész tevékenységükre kiterjedő támogatási lehetőségeket vehetnek igénybe. Ezek közül is az első, melynek jelentkezési határideje a napokban, április 6-án jár le az egyik legrettegettebb betegség, pontosabban a betegségek egyik kiinduló forrása, a méheken élősködő atka, a Varroa atka elleni gyógyszeres védekezés elleni támogatás jelentkezési határideje. (Az MVH közlemény megtalálható itt). Ugyanakkor már március 30-ig el kell juttatni az igényeket a megyei méhészeti szaktanácsadóhoz. (Ezek listája itt érhető el.)


A támogatás igénybevételére a méhészeti tevékenységet végző, OMME tagsággal rendelkező őstermelő, egyéni vállalkozó, jogi személy, jogi személyiség nélküli gazdasági társaság ill. az általuk létrehozott szövetkezet, elismert vagy előzetesen elismert termelői csoport jogosult. A támogatás alapjául a 2010. szeptember 1-jét követően kiállított gyógyszer és cukorvásárlási számlák, illetve pénzügyi teljesítést igazoló bizonylatok szolgálnak. Az ezek alapján számolt támogatás mértéke méhcsaládonként legfeljebb 5 euró lehet, amely akár teljes mértékben fordítható varroa atka elleni gyógyszerek és gyógyhatású készítmények beszerzésére. A méhcsaládonkénti 5 eurós támogatásból legfeljebb 2,5 euró adható cukortámogatásra, ennek mértéke azonban nem haladhatja meg a gyógyszertámogatás mértékét. A keretösszeg feletti igénylés estén a támogatási összeget visszaosztás módszerével arányosan csökkentheti a hatóság.


A támogatási kérelmet a kérelmező lakóhelye/székhelye szerint illetékes megyei méhészeti szaktanácsadóhoz kell eljuttatni postai úton vagy személyesen, aki a támogatást igénylő meghatalmazása alapján, az OMME (Országos Magyar Méhészeti Egyesület) tagsági igazolás kiállítása, a hiányosan benyújtott kérelmek előzetes hiánypótlása után benyújtja azt az MVH illetékes megyei kirendeltségére.


Az eredményes Varroa atka elleni védekezést szolgálja az úgynevezett higiénikus aljdeszkák beszerzésének támogatása. Ennek során vissza nem térítendő, a program céljának megvalósítása után kifizetett támogatás nyerhető a 2010. június 1-je és szeptember 30-a között az MgSzH felmérése során megállapított méhcsaládszám 20%-ának megfelelő mennyiségű rostaszövettel, kihúzható tálcával ellátott aljdeszka után. A támogatás mértéke aljdeszkánként az elszámolható költség legfeljebb nyolcvan százaléka, de nem haladhatja meg darabonként a 3000 Ft-ot.


A támogatási kérelmet az OMME központjába kell benyújtani 2011. augusztus 31-ig. Az OMME a tagsági igazolás kiállítása, a hiányosan benyújtott kérelmek előzetes hiánypótlása után azt az MVH Központi Hivatalához továbbítja. Postacím: Országos Magyar Méhészeti Egyesület, 1450 Budapest 9, Pf.: 116.


Támogatás volt szerezhető a vándoroltatáshoz szükséges új eszközök beszerzéséhez is. A vissza nem térítendő, de utólagos támogatás különféle kisebb teherautók, pótkocsik, teherautóra szerelhető daru, emelőhátfal, villástargonca, önjáró rakodógép, benzines szívó-fúvógép, benzinmotoros fűkasza/bozótvágó egyéb kellékek vásárlásához volt igénybe vehető. Azért a múlt idő, mert a január elején meghirdetett programra már február elejére annyi támogatási igény gyűlt össze az OMME-nél, hogy kénytelenek voltak leállítani a kérelmek befogadását. Annak ellenére, hogy a támogatásra való jelentkezési határidő csak most nyáron, augusztus 31-én jár le. 


Jó lesz odafigyelni a méhészeknek, mert bár augusztus 31-i határidejű a méz kinyeréséhez szükséges új eszközök beszerzésének támogatása, de az OMME honlapján a múlt héten tette közzé, hogy a méhészek által csak pergető-keretnek nevezett támogatási forrás 95 százalékát már lekötötték március 22-ig a méhészek. Ezért az Egyesület arra kéri az érintetteket, hogy a fenti eszközök ezután tervezett beszerzését ütemezzék át 2011. szeptember 1. utánra, a már megvásárolt eszközök támogatási kérelmeit pedig minél előbb juttassák el az OMME Központba.


Ennek a támogatásnak az a célja, hogy a hatékonyabb és élelmiszer-biztonsági szempontból is megfelelő pergetést, valamint az ahhoz kapcsolódó munkafolyamatok elvégzését segítse speciális eszközcsoportok beszerzésének vissza nem térítendő támogatásával.

A támogatás igénybe vehető pergető, fedelezőgép és mézszivattyú beszerzéséhez. Egy kérelmező több eszközfélére is igényelhet támogatást, ebben az esetben azonban eszközönként külön támogatási kérelem benyújtása szükséges. A támogatás feltétele, hogy a kérelmező a benyújtást megelőző öt évben ugyanolyan eszközre nem vett igénybe támogatást.

A támogatottan vásárolt eszköz öt évig nem adható el és nem adható bérbe. A támogatás mértéke az elszámolható költség (beszerzési ár) legfeljebb ötven százaléka, de nem haladhatja meg a 400 eurót.

A támogatási kérelmet az OMME központjába kell benyújtani. Az OMME a tagsági igazolás kiállítása, a hiányosan benyújtott kérelmek előzetes hiánypótlása után azt az MVH Központi Hivatalához továbbítja. Az OMME-ba történő benyújtás végső határideje: 2011. augusztus 31. Postacím: Országos Magyar Méhészeti Egyesület, 1450 Budapest 9, Pf.: 116. További részletek itt.

 

Méhek, anyaméhek beszerzéséhez is lehet támogatást igényelni, s ez a méhcsaládok számának szinten tartását szolgáló támogatás. Cél a méhállomány mind állat-egészségügyi, mind genetikai szempontból megfelelő tenyészanyaggal történő pótlása. A támogatás keretösszege legfeljebb 230 000 euró/végrehajtási év. A támogatást az az érvényes OMME-tagsági viszonnyal rendelkező, méhészeti tevékenységet végző őstermelő, egyéni vállalkozó, jogi személy, jogi személyiség nélküli gazdasági társaság, és az általuk létrehozott szövetkezet, továbbá elismert vagy előzetesen elismert termelői csoport igényelheti, aki (amely) a Magyar Méhtenyésztők Országos Egyesülete tagjától minősített törzscsaládtól származó párzott, petéző méhanyát és/vagy párzatlan méhanyát és/vagy anyabölcsőt vásárol.

A támogatás mértéke: párzott, petéző méhanyánként legfeljebb 5 euró; párzatlan anyánként és anyabölcsőnként legfeljebb 2 euró.

A támogatási kérelemhez csatolni kell:

  • a méhcsalád tartási helye szerint illetékes hatósági vagy jogosult állatorvos igazolását az I. időszakban 2010. június 1-je és szeptember 30-a között végzett felmérés szerinti, a kérelmező tulajdonát képező méhcsaládszámról, az igazoláson szerepelnie kell legalább az illetékes hatósági vagy jogosult állatorvos nevének, aláírásának, székhelye megnevezésének és körbélyegző lenyomatának, valamint a kérelmező nevének, és az MVH ügyfél-nyilvántartási rendszerében rögzített címének;
  • a kérelmező érvényes OMME tagságáról szóló igazolást;
  • a párzott, petéző méhanya és/vagy a párzatlan anya, anyabölcső vásárlásáról a kérelmező nevére és címére kiállított számla, valamint az ellenérték megtérítését igazoló bizonylat másolati példányát.

 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55