Milliós támogatás borászatoknak

agrarszektor.hu
1 és 100 millió forint közötti összeg igényelhető november 5-től már megvásárolt, kifizetett és üzembe helyezett borászati gépekre a mintegy 1,1 milliárd forintos támogatási alapból.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A támogatás mértéke mikro-, kis- és középvállalkozások esetén a vásárolt gépek nettó értékének 40, a nagyvállalatoknál 20 százaléka. Az igényelt összegnek meg kell haladnia az 1 millió forintot, de nem lehet több 100 milliónál. Az 50 millió forint alatti éves árbevételű vállalkozások esetében a támogatási összeg minimumára vonatkozó szabály nem érvényes, azaz a legkisebb borászatok is igénybe tudják venni a támogatást. A kifizetés legkésőbbi határideje 2013. október 15.

A VM egyszerűsíti a borászati beruházások igénylésének eljárását, hogy csökkentse a borászatok adminisztrációs terheit.

Újdonság, hogy a jövőben a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) már nem vizsgálja a melléktermék-kivonási kötelezettség teljesítését, így a jövőben a gazdák egyszerűbben igényelhetnek támogatást borászati beruházásokra.

A beszerezhető gépek, berendezések egy része nem Magyarországról származik. Így elképzelhető, hogy egyes, a támogatás igénylésekor benyújtott dokumentumok csak idegen nyelven elérhetőek. Fontos, hogy az angol nyelvű dokumentumokhoz nem kell szakfordítás, így ezzel is csökkennek az érintett vállalkozások terhei.

Az EU-jogszabályok értelmében a támogatás egyszerű pótló beruházásokra nem igényelhető, azonban a kapacitásnövelés minimális mértékét nem írják elő, a minimumot 25%-ban meghatározó rendelkezés hatályát veszíti.

Az intézkedés része a Kormány Egyszerűsítési Programjának illetve a Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Programnak, mely a lakossági ügyfelekre háruló adminisztratív terhek csökkentését, a jogszabályok nyelvezetének közérthetőbbé tételét célozza meg.

A támogatás igényléséhez szükséges formanyomtatvány az alábbi címről tölthető le:
http://www.mvh.gov.hu/portal/MVHPortal/default/mainmenu/kozlemenyek/mvhk1592012

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?