2020. május 30. szombat Janka, Zsanett

Hírek - Európai Unió

Minden csomagolásnak újrahasznosítható műanyagból kell készülnie

Minden műanyag-csomagolásnak újrahasznosíthatónak kell lennie 2030-ra az Európai Unióban az Európai Bizottság stratégiája szerint. Az unióban évente bkörülbelül 25 millió tonna műanyag keletkezik, amelynek most csak 30 százalékát hasznosítják újra.
 
 

Erős gazdasági érvek szólnak a termékek másfajta tervezése, előállítása, használata és újrahasznosítása mellett – emelték ki a műanyaghulladékra vonatkozó első európai stratégia brüsszeli ismertetésekor. Ha Európa vezető szerepet vállal az átállásban, új beruházási és innovációs lehetőségek és munkahelyek jönnek létre.

Világszintű változások előtt

Az EB közleménye szerint az új stratégiával "a vállalkozások javára fogják fordítani az újrafeldolgozást, csökkentik a műanyaghulladék mennyiségét, megszüntetik a tengeri hulladéklerakást, ösztönzik a beruházásokat és az innovációt, továbbá világszintű változásokat idéznek elő". A tervezett szabályok javíthatják az újrahasználhatóságot és növelhetik a keresletet az újrahasznosított műanyagok iránt. Ehhez nagyobb feldolgozó létesítményekre és a hulladék hatékonyabb gyűjtésére, illetve szétválogatására lesz szükség, ami begyűjtött tonnánként várhatóan 100 euróval mérsékli a költségeket.

Az uniós előírások nyomán több tagországban már visszaszorult a műanyag zacskók használata, az új szabályozás megalkotásakor ennek mintájára más, egyszer használatos megoldásokra koncentrálnak. A brüsszeli testület emellett korlátozásokat tervez a mikroműanyagok használatára, "ugyan a levegőbe, a vízbe és az élelmiszerekbe bekerülő mikroműanyagok élettani hatása még ismeretlen".

Több lesz a vizekben a műanyag, mint a hal

"Ha nem változtatunk a műanyagok előállításán és használatán, akkor 2050-re több műanyag lesz az óceánokban, mint hal. Meg kell állítani a műanyagok terjedését a vízben, az élelmiszerekben és a szervezetünkben" - jelentette ki Frans Timmermans, a bizottság első alelnöke.

"Olyan innovatív új technológiákba kell beruházni, amelyekkel megóvható a lakosság és a környezet, és az ipar is versenyképes marad" - tette hozzá. A tervek szerint minden műanyag-csomagolásnak újrahasznosíthatónak kell lennie 2030-ra az EU-ban, de csökkenteni kell az egyszer használatos műanyagok felhasználását is.

Rengeteg hulladék képződik

Európában évente mintegy 25 millió tonna műanyaghulladék keletkezik, és ennek kevesebb mint 30 százalékát hasznosítják újra. A tengerparti hulladék 85 százalékát világszerte műanyagok teszik ki. A műanyaghulladék nagyjából kétharmada csomagolóanyag.

Az Európai Bizottság még idén konkrét javaslatot terjeszt elő az új szabályozásra, amelyet az uniós tagországok kormányait tömörítő tanácsnak és az Európai Parlamentnek egyaránt el kell fogadnia. A mostani bejelentésnél nem volt szó Günther Oettinger uniós költségvetési biztos előző heti felvetéséről, miszerint a bizottság úgynevezett műanyagadót vezetne be az EU saját erőforrásainak bővítése, illetve a tengerek védelme érdekében.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu