2022. június 27. hétfő László

Hírek - Európai Unió

Mindig figyelemmel kísérem az aktuális lehetőségeket - Interjú Szabó Szabolcs Fiatal Gazdával

Édesapja révén gyermekkora óta a föld bűvöletében él. Szabó Szabolcs ma már nem csak figyeli a szántóföldi munkálatokat, hanem 35 hektáron saját maga termeszt őszi búzát és napraforgót. Tervei szerint azonban ez még csak a kezdet.
 
 

Agrárszektor.hu: Miért kezdett el gazdálkodni, mióta foglalkozik ezzel?

Szabó Szabolcs: Egész életemet végigkísérte a mezőgazdasággal való kapcsolat. Édesapám révén, aki még a TSZ-es időkben a helyi állami gazdaságban magtárosként dolgozott, már kicsi gyerekkorom óta lehetőségem nyílt testközelből szemlélni a szántóföldi munkát. Később olyan családba nősültem, ahol szintén földekkel és állatokkal foglalkoztak, saját birtokom kézhez vételéig én is szarvasmarha tartással, hízóbika neveléssel foglalkoztam.

Agrárszektor.hu: Hány hektáron termel jelenleg és mennyi ebből a saját? Mi minden terem a földjein?

Szabó Szabolcs: Az első földdarabot édesapámtól kaptam, kezdetben 1,7 hektáron kezdtem gazdálkodni, de ma már 35 hektáron termelek. Ebből 28 hektár bérlemény, a fennmaradó 7 hektár pedig saját tulajdon. Idén őszi búzát és napraforgót termesztettem.

Agrárszektor.hu: Hol tudja legjobban értékesíteni a terményeit?

Szabó Szabolcs: Többnyire helyben adom el a terményt, vagy a gyöngyösi Áti Depo raktárában kerül elhelyezésre és innen értékesítésre.

Agrárszektor.hu: Mennyire szenvedte meg az idei év nehézségeit (aszály, emelkedő árak)? Hogyan tudott úrrá lenni ezeken?

Szabó Szabolcs: Hál’ istennek a termésátlag az őszi búza és a napraforgó esetében is jó közepes lett az aszály ellenére is, ezért nem panaszkodom.

Agrárszektor.hu: Mikor nyert a Fiatal Gazda pályázaton? Mire fordította az elnyert összeget?

Szabó Szabolcs: 2008-ban szereztünk tudomást az éppen induló Fiatal Gazda pályázatról, és úgy döntöttünk, belevágunk. Pályáztunk és nyertünk, 2009 elején kaptam kézhez a határozatott, amely 40.000 euró támogatást jelentett. A pályázati pénzből gépesítettem, egy MTZ 1025.2 traktort, tárcsát és pótkocsit vettem.

Agrárszektor.hu: Gyakran pályázik? Hogyan szokott tájékozódni a lehetőségekről?

Szabó Szabolcs: Bár nem gyakran pályázom, de az aktuális lehetőségeket internet útján, szaklapokból, hírlevelekből nyomon követem.

Agrárszektor.hu: Milyen további fejlesztéseket tervez? Mik a közeljövő legfontosabb céljai, illetve a távlati tervek?

Szabó Szabolcs: Terveim között szerepel a földterület növelése és reményeim szerint még a gépparkot is bővíteném egy vetőgéppel, gyűrűs-hengerrel valamint permetezővel.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben