2022. augusztus 14. vasárnap Marcell

Hírek - Európai Unió

Mintát ad az új almás! - Interjú Topolánszky Judit fiatal gazdával

Az Agrárszektor.hu fiatal gazdákkal készít interjúkat, negyedik partnerünk ebben Topolánszky Judit, aki párjával közösen belevágott egy újabbnak számító technológiába, mintát mutatva ezzel a környék idősebb gazdálkodóinak. Diót, almát telepít, hosszú távon gondolkodik, 10-15 éves szerződést köt a felvásárlóval, képzi magát és nem ijed meg az újdonságoktól. A kezdő lépések után óriási segítségnek tartja a Fiatal Gazda programon nyert 10 millió forintot.
 
 

 

Agrárszektor.hu: Miként vág bele a gyümölcstermesztésbe egy fodrász, aki mellesleg virágkötészettel is foglalkozik, főként miként igényel Fiatal Gazda támogatást az uniótól?

Topolánszky Judit: Élettársam régebb óta gazdálkodik, vele találtuk ki, hogy magam is megpróbálom a gyümölcstermesztést, illetve segítségével a szántóföldi növénytermesztést. Neki sikerült, így én is belevágtam, a Fiatal Gazda támogatás 10 millió forintja igen jól jött a kezdetek megalapozására.

Asz.: Azért érdekelne, hogy miért vág bele egy nő a korszerű almatermesztésbe. Keresetkiegészítés a célja?

T.J.: Igen is és nem is. Az alma, a dió, illetve a kukorica, ha jól csináljuk, biztos pénzt hoz. A környéken alig van munkalehetőség, az emberek egy része elvándorol. A mezőgazdaságon kívül alig van miből megélni, ráadásul sűrűn lakott a terület, a nagyobb földek is elkeltek már. Így magától értetődő, hogy a munkaigényes, de egységnyi területen többet jövedelmező növénnyekkel, a gyümölcsökkel foglalkozunk.

Asz.: Említette, milyen fontos a Fiatal Gazda támogatás vállalkozása elindításában. Mire fordította a pénzt?

T.J.: Gép- és területvásárlásra és a terület betelepítésére költöttem. Így sikerült megvalósítani azt a tervet, melyet az Agrana nevű céggel közösen valósítunk meg. A lényege, hogy 10-15 éves szerződést lehet kötni az almasűrítmény-gyártóval, ő adja a csemeték nagy részét, a törlesztést 5 év múlva kell megkezdeni és három év alatt 30-40-30 százalékos megoszlásban lehet visszafizetni az összeget. Az Agrana szerződésben garantálja az alma felvásárlását. Ritka előny ez az ismert piaci helyzetben!

Asz.: Ezek szerint sűrítménynek való, ipari almát termeszt?

T.J.: Igen, de nem a környéken megszokott módon! Rezisztens fajtákat telepítettünk 5,5 hektáron és már volt 5,5 hektár termő ültetvény. Ezek a fajták nagyon sok betegségnek ellenállnak, jóval kevesebbszer kell permetezni. Ez óriási előny! Mi évente 4-5 alkalommal permetezünk, a hagyományos almát a környéken legalább tízszer kell. Ez költségben óriási előny, ráadásul emiatt részt tudok venni az agrár-környezetgazdálkodási programban. Ez vonatkozik a dióra is. Ez többlet támogatást jelent, mivel a környezetet védve jóval kevesebb mennyiségű és fajtájú vegyszert használhatunk. A támogatással viszont számításaim szerint meg fogja érni az ipari alma termesztése. Még nem tudom biztosan, mert most éljük a program első évét.

Asz.: És a dió miként fizet?

T.J.: Ezt sem tudhatom, mert azt is most telepítettem 5 hektáron, s 5-7 év kell, mire termőre fordul. Most azonban aggódom, mert az idei rengeteg csapadék megviselte a fiatal csemetéket.

Asz.: Mennyi almája terem és kinek adja el?

T.J.: A már említett Agrana almaüzemnek adtunk el 1500 mázsát, illetve egy kisebb részt sikerült a Zöld Kert-Tész-en keresztül értékesíteni. Ennek jó két éve vagyunk párommal tagjai. Ezen kívül 200-300 mázsán a környező településeken adunk túl, illetve van egy ismerősünk, aki ukrán és román piacokra exportálja a gyümölcsünket.

Asz.: Miért nem étkezési almával foglalkozik? Az nem fizet jobban?

T.J.: Lehet, hogy az átvételi ár önmagában vonzóbb, de ha a költségeit és a piac bizonytalanságát is nézzük, nem biztos, hogy megéri. Az sokkal több permetezést igényel, mert darabos, hibátlan almát lehet csak eladni. A sok vegyszer miatt nem lehetne az AKG-ban sem részt venni. És mint említettem a hosszútávra szóló szerződéseink kiszámíthatóvá teszik a gazdálkodást.

Asz.: Ki segíti a munkáját, munkájukat?

T.J.: Főként a helyi agrárkamarai tanácsadóra támaszkodhatunk. Szolgálatkész, és ami fontos, naprakész a dolgokban. Persze a sajtót, az internetet is figyeljük és folyamatosan konzultálunk ismerős gazdálkodókkal is.

Asz.: A tész-re nem támaszkodnak? Gondolok akár információ, akár a termesztéshez felhasznált anyagokra, kemikáliákra, gépekre.

T.J.: Nem, magunk szerzünk be mindent, évek alatt kialakult egy beszállítói kör, ismerjük már e cégeket.

Asz.: Mi a véleménye a támogatások elnyerésének nehézségeiről, milyen tapasztalatokat szerzett azok ellenőrzéséről?

T.J.: Eddig nem volt semmi nagyobb nehézségünk. A Fiatal Gazda támogatással kapcsolatban ellenőrzést még nem kaptam, az összeg felhasználásáról nyilatkozni kellett. A számlák, elszámolás természetesen kész. Ahogy naprakész az összes kötelező adminisztráció is. Az AKG-val kapcsolatban ez előírás, de egyben segíti a munkánkat is. Ilyen például a gazdálkodási, a permetezési napló. Ezeket magunk végezzük, eleinte persze a tanácsadók segítségét igényeltük. A lényeg, hogy tanulni kell, folyamatosan figyelni a jogszabályok változását, a technológia fejlődését.

Asz.: Megéri ezt vállalni?

T.J.: Az AKG-val kapcsolatban még nincs sok tapasztalatom, hiszen csak most indultunk vele, ez az első év. Számításaink szerint azonban érdemes vállalni. A rezisztens almafajták intenzív termesztéssel egy évben hektáronként 500 mázsa almát adnak, ehhez jön a plusztámogatás, a hosszú távú szerződés. Egészen biztos, hogy jobban járunk – még a többletvállalásokkal együtt is -, mint a hagyományos almáskertek tulajdonosai, akik 200-300 mázsát szüretelnek, háromszor annyit permeteznek. A mostani elhúzódó válságban egyébként a környéken a mezőgazdaság az, amely egyedül jobb kilátásokkal bír. De ott is csak azok az ágak, amelyek kisebb területen nagy értéket állítanak elő. Nálunk ez a gyümölcstermesztés.

Asz.: További terveiről elárul valamit?

T.J.: Szeretném legalább 20-30 százalékkal bővíteni a területet. Ennek most úgy látom egy nagy akadálya lehet, az eladó föld hiánya. A térségben ráadásul nincs a Nemzeti Földalapnak állami területe, mely szóba jöhetne, mint bérlemény. Ami pedig eladó, azt általában a térségben az utóbbi időben megerősödött néhány gazda vásárolja fel. Tavaly sikerült azért vásárolni területet.

Asz.: Milyen áron?

T.J.: Egy hektárért már 750 ezer forintot kellett adni, de egy hektár szánót is már 400-600 ezer forint között mozog.

Asz.: Munkájukat maguk végzik, vagy foglalkoztatnak is munkásokat?

T.J.: A munkák nagy részét magunk, illetve a család végzi, amikor viszont tavasszal és ősszel a metszés és a szüret idején munkacsúcsok vannak, akkor 8-10 helybeli napszámosként foglalkoztatunk.

Asz.: Könnyen kapnak dolgos kezet, boldogulnak az alkalmi munkával kapcsolatos előírásokkal?

T.J.: Érdekes, hogy az utóbbi években nehezebben jutunk napszámoshoz. Ennek okát én ma abban látom, hogy a különböző közmunka-programok elszipkázzák az embereket. Magyarul a közmunkát szervező önkormányzatok versenytársakká váltak. Az alkalmi munkások foglalkoztatása eddig nekünk nem okozott sok dolgot: a régi kékkönyves rendszerben ragasztottuk az igazoló bélyeget és kész. Most újabb, egyszerűsített előírások vannak, éppen ezt tanulmányozzuk, hogy az őszi kampányra felkészüljünk.

Névjegy


Topolánszky Judit 1976-ban született Vásárosnaményban. Iskoláit itt végezte, azaz a városban szerzett érettségit. Fodrászattal és virágkötészettel foglalkozott, majd e tevékenységek mellé 2-3 éve mezőgazdasági vállalkozó OKJ-s vizsgát tett és fiatal gazdaként fogott kertészkedésbe, egészen pontosan rezisztens almafajták, dió és termesztésébe, valamint szántóföldi növénytermesztésbe Nagyvarsány és Ilk községek határában. Gazdálkodó élettársával, Bori Vilmossal él együtt. Társadalmi szerepet is vállalnak, egyikük Nagyvarsány, másikuk Ilk képviselő-testületének tagja.

Adatok:


Név: Topolánszky Judit
Születési év: 1976
Iskolák:
ált. iskola Vásárosnamény - 1990
Gimnázium Vásárosnamény - 1994
mezőgazdasági vállalkozói OKJ-s vizsga
Ágazat: kertészet, szántóföldi növénytermesztés
Gazdaság területe: alma-, dió- és gabonatermesztés
Alkalmazottak száma: szezonban 8-10 alkalmi munkás
Elnyert támogatások: 10 millió Ft, Fiatal Gazda 2008/2009, Agrár-környezetgazdálkodási támogatáson belül ültetvény célprogram
Családi állapot: gazdálkodó élettársával él

Elérhetőségek:
Telefonszám: 70/3325613
E-mail: topj@freemail.hu


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!