2019. december 8. vasárnap Mária

Hírek - Európai Unió

Moszkvába megy a magyar hús

Oroszország márciusra feloldhatja a sertéshús-behozatali tilalmat.
 
 

21 magyar cég részvételével ma nyitotta meg kapuit a moszkvai Prodexpo nemzetközi élelmiszeripari kiállítás. A magyar vidékfejlesztési államtitkár személyesen érkezett Moszkvába, hogy a Magyarországra is vonatkozó élősertés, sertéshús, valamint sertéshúsból készült termékek behozatali tilalmának várható feloldásáról tárgyaljon.

A 21. alkalommal megrendezett nagyszabású nemzetközi mezőgazdasági nyersanyag, italáru, és élelmiszeripari kiállításon több mint 2300 orosz és külföldi cég képviselteti magát. Az idei rendezvény számos rekordot megdöntött: 63 országból érkeztek a kiállítók, amelyek standjai több mint 100 ezer négyzetmétert foglalnak el a Moszkva folyó menti Expocenterben. A vásáron 36 nemzeti standot állítottak fel, közöttük az Agrármarketing Centrum által létesített magyar standot is.

Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára az MTI-nek arról beszélt, hogy Oroszország márciusra remélhetően feloldja az Európai Unió tagállamaira, így Magyarországra is vonatkozó élősertés, sertéshús, valamint sertéshúsból készült termékek behozatali tilalmat.

Mint mondta, elérték, hogy a Roszszelhoznadzor, az orosz élelmiszeripari- és mezőgazdasági termékek állami felügyelete egy hét múlva megkezdje 21 magyarországi sertéshús üzem, exportőr cég és húsfeldolgozó, valamint sertéstelep ellenőrzését. Ebből 18 olyan üzem, amely már szállít az orosz piacra, és 3 új céget is bekapcsoltak az engedélyeztetési vizsgálatba. Az orosz szakemberek határállomásokat is vizsgálnak majd. Az államtitkár hozzátette: a két hétig tartó ellenőrzéstől azt várják, hogy a magyar termékek exportja hamarosan újra megindulhat Oroszországba és azok a cégek is beléphetnek majd az orosz piacra, amelyek eddig nem szállítottak ide.

Oroszország január végén a Litvániában bejelentett afrikai sertéspestis miatt tiltotta meg az élősertés, a sertéshús és a feldolgozott sertéshústermékek beszállítását az EU tagállamaiból. Az államtitkár közölte: az Európai Bizottság közvetlenül tárgyalt az orosz hatóságokkal. Brüsszel tájékoztatása szerint Moszkva március elsejétől oldja fel a szállítási tilalmat bizonyos feltételekhez kötve, de a magyar vidékfejlesztési államtitkár azért érkezett az orosz fővárosba, hogy a magyarországi ellenőrzés feltételeit tisztázza az orosz hatóságokkal.

"Először nálunk folyik a vizsgálat, és ha szerencsénk lesz, tőlünk indulhat meg elsőként az élősertés, a sertéshús, és a hústermékek szállítása Oroszországba" - mondta Kardeván Endre. Hozzátette, hogy a tiltás pillanatnyi zavart okozott a magyar exportban, de ha valóban nem tart sokáig, akkor a szállítások kiesését pótolni lehet.

Az államtitkár a héten tárgyal oroszországi partnerével, Szergej Dankvert főállatorvossal, szerdán pedig Kazanba, a Tatár Köztársaság fővárosába utazik, ahol a régió miniszterelnök-helyettesével folytat megbeszéléseket.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu