2017. szeptember 25. hétfő Eufrozina, Kende

Hírek - Európai Unió

Nagyon fél a sertéspestistől a brüsszeli biztos

Fokozott éberségre kívánja inteni a magyar állategészségügyi hatóságokat az Ukrajnából terjedő afrikai sertéspestis veszélye miatt csütörtöki budapesti látogatásán az EU egészségügyi és élelmiszerbiztonsági biztosa. Vytenis Andriukaitis a madárinfluenza megfékezésére hozott intézkedésekről is tájékozódik Magyarországon.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

Növekszik a veszélye annak, hogy az ukrán-magyar határon átterjed az afrikai sertéspestis – nyilatkozta a BruxInfónak Vytenis Andriukaitis, aki csütörtökök és pénteken tartózkódik Magyarországon. Ezért fokozott éberséget kér a magyar állategészségügyi hatóságoktól, bár elégedett az eddig meghozott megelőző intézkedésekkel. Arra ösztönzi ugyanakkor a magyar hatóságokat, hogy figyelemfelhívó kampányt indítsanak a magyar-ukrán határövezetben, és működjenek szorosabban együtt ukrán partnereikkel a kór átterjedésének megelőzésében, ami súlyos károkat okozhat a gazdaságnak.

Ma már lényegében Ukrajna egész területe fertőzött, és a sertéspestist elsősorban a határon átkóborló vaddisznók terjesztik, miután élőállatexport nincs a szomszédos országból. A megelőzést célzó intézkedések között lehet a vadgazdálkodás, az elhullott és élő állatoktól származó mintavételt és az illegális húscsempészet elleni határozott fellépést.

Az egészségügyi és élelmiszerbiztonsági biztos a madárinfluenza ügyében is tájékozódni kíván, miután Magyarországról jelentették először a H5N8 különösen agresszív vírustörzs felbukkanását. Magyarországon észlelték eddig a legtöbb, összesen 231 madárinfluenzás esetet kacsa- és libafarmokon, baromfiudvarokban és a keltetők esetében. Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyékben rendeltek el a hatóságok kötelező zárlatot úgy, hogy a baromfikat a fertőzött térségekben zárt helyen kell tartani.

Európai szinten eddig 17 tagállamban közel 670 esetet jegyeztek fel, ami a madárinfluenza vírusának nagy területi kiterjedését mutatja. A fertőzött állományban ugyanakkor eddig nem találtak az emberi egészségre veszélyes kórokozót.

A biztos részben a klímaváltozás számlájára írja a madárinfluenzás esetek elszaporodását. Ha korábban évente kétszer indultak útnak a költözőmadarak és álltak meg ideig-óráig a tranzitországokban, mostanában az enyhe tél miatt (az idei talán kivétel ez alól) van, amikor hosszabb időre is megállnak, lényegében állandósítva a veszélyt.

Vytenis Andriukaitis szerint a baromfik elzárása mellett úgynevezett biobiztonsági intézkedésekkel kell megelőzni azt, hogy a háziszárnyasok érintkezzenek a vadmadarakkal. A madárinfluenza miatt eddig több mint 3 millió szárnyast kellett levágni Európában.


 
X

A címlapról ajánljuk

Agrometeorológia

IDŐJÁRÁSA

A szakértő szemével

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Agrár Központ

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu