Nincs több titok: kiderül, kinek a zsebében landolnak az agrármilliárdok

agrarszektor.hu
Mostantól kötelező közzétenni az agrártámogatások kedvezményezettjeinek nevét és a támogatás részleteit az uniós országoknak. A rendelkezés betartásáról a mezőgazdasági minisztériumoknak kell gondoskodni. Az új átláthatósági szabályok először a 2013 októbere és 2014 októbere között kifizetett támogatások részleteit teszik hozzáférhetővé, az intézkedés viszont nem érinti az évente maximum 1250 euró támogatásban részesülő kistermelőket.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Hatályba léptek a 2013-as közös agrárpolitikai reform agrártámogatásainak nagyobb átláthatóságáról szóló rendelkezései - számol be a bruxinfo.hu. A tagállamok mezőgazdasági tárcáinak mostantól a kedvezményezettek listáját és nevét, a lakóhely szerinti önkormányzat nevét, a támogatás összegét, annak leírását, valamint az intézkedés jellegét is közé kell tenniük. A május harmincegyedikétől érvényes szabályok a 2014-es költségvetési évvel kezdődnek, vagyis először a 2013 októbere és 2014 októbere között kifizetett támogatások részleteit teszik hozzáférhetővé.

A tagállamok mezőgazdasági minisztériumainak egy külön erre a célra létrehozott internetes oldalon kell közölnie az adatokat. Bár a közös agrárpolitikai támogatások kedvezményezettjeiről már 2008 óta elérhetők voltak egyes információk, ezeket alapvetően adatvédelmi okokból az Európai Bíróság egy 2010-es ítéletében eltörölte. Az átláthatósági szabályok viszont nem vonatkoznak azokra a kistermelőkre, akiknél az adott évben kifizetett agrártámogatások összege nem haladja meg az 1250 eurót.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03