2019. december 15. vasárnap Valér

Hírek - Európai Unió

Orosz embargó: a magyar gazdák is kaphatnak végre támogatást

Több mint négyezer tonna zöldség és gyümölcs kivonásához vehetnek igénybe támogatást az orosz embargó miatt bekövetkezett károk kompenzálására a magyar gazdák az újabb, kedden megnyitott 165 millió eurós rendkívüli uniós pénzalapból - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) szerdán az MTI érdeklődésére.
 
 

Az agrártárca közlése szerint a hatályos EU és nemzeti rendeletek meghatározzák a termékenként és tonnánként adható támogatás mértékét. Magyarország részére a rendeletben az orosz export adatok alapján jóváhagyott mennyiség 4295 tonna. Az alma és körte mennyisége 725 tonna lehet; a szilva és szőlő mennyiségét 570 tonnában állapították meg. Emellett még összesen további 3000 tonna az unió által meghatározott mennyiség: az alma, a körte, a szilva, a paradicsom, a káposzta, a paprika, az uborka, a karfiol, a brokkoli, a gomba, a sárgarépa, a friss csemegeszőlő és a bogyósgyümölcsök estében. A szeptember 30. után végrehajtott kivonási, be nem takarítási és zöldszüret intézkedésekre hagyható jóvá a támogatás.

A minisztérium ugyanakkor felhívja a figyelmet: az Európai Bizottság nem pontosította, hogy egy vagy három évet vett figyelembe a tagállamoknak kiosztott mennyiségek meghatározásánál, a számítás eredménye azonban az EU rendeletben megjelent. Arról nincs információja a tárcának, hogy a rendeletben tagállamonként meghatározott tonnában kifejezett mennyiségeket a bizottság hogyan számította át euróra.

Az Európai Bizottság kedden jelentette be, hogy további forrásokkal - újabb 165 millió eurós rendkívüli pénzalappal - igyekszik segítséget nyújtani azoknak a gazdáknak, akik romlandó zöldséget vagy gyümölcsöt termeltek orosz exportra, de a Moszkva által bevezetett importtilalom miatt félő, hogy nem tudják eladni termékeiket. Az FM tájékoztatása szerint a szeptember 10-éig benyújtott magyar igények is várhatóan kielégíthetők lesznek ebből a keretből.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu