Parázslik a vita a KAP-reform körül

agrarszektor.hu
Aktívak voltak a magyar gazdálkodók az uniós Közös Agrárpolitikával (KAP) összefüggő konzultáció során, ugyanis hazánkból érkezett a hatodik legtöbb vélemény a reform tervezéséhez. A válaszadók közel kétharmada támogatja, hogy a mezőgazdasági termelők közvetlen támogatása megmaradjon.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Magyarországról érkezett a gazdálkodói válaszok 4,6 százaléka a KAP reformjának alakításához, ezzel megelőzve Lengyelországot, Belgiumot, Olaszországot és Romániát a véleménynyilvánításban. A válaszadók többsége a KAP előtt álló legfontosabb kihívásként a méltányos életszínvonal biztosítását, a környezeti terhelésből és a természetierőforrás-szükséglet növekedéséből eredő problémák kezelését, illetve az éghajlatváltozás mérséklését és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást tartotta legfontosabbnak. A válaszadók többsége úgy gondolta, hogy a jelenlegi KAP ezekre a kihívásokra csak bizonyos mértékig tud válaszokkal szolgálni - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményéből.

Mi a sikeres agrár-vállaltvezetők titka? Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Mikor várhatóak a támogatási döntések? Mit hoz az aratás 2017-ben? Merre tart a Közös Agrárpolitika? Kiváló kapcsolatépítési lehetőségekre és elsőrangú szakmai programra számíthat idén is Kelet-Magyarország legnagyobb agrárfórumán. Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon még ma!

Mi a fehér könyv?
Az Európai Bizottság felhívására február 2. és május 2. között zajlott a KAP korszerűsítéséről és egyszerűsítéséről szóló nyilvános konzultáció, amelyen a mezőgazdaság minden szereplője, gazdálkodók, érdekszervezetek, civilek is kinyilváníthatták véleményüket. A kérdőív 28 zárt és 5 kifejtős kérdésből állt, valamint lehetőség volt szöveges álláspont csatolására is. Az eredmények felhasználásával készülő úgynevezett "fehér könyv" mentén alkotják majd meg az új KAP-rendeleteket a következő években. A "fehér könyv" elkészítéséhez a konzultáció során beérkezett véleményeken túl felhasználják többek között a zöldítés 2016-os nyilvános véleményezése és felülvizsgálata során tett észrevételeket is, illetve a civildialógus-munkacsoportok üléseinek eredményeit. Utóbbi fórumokon a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is képviselteti magát.

 

A várható menetrend szerint előreláthatóan 2017 végére, 2018 elejére az Európai Bizottság megalkotja a KAP-ra vonatkozó konkrét jogszabályi javaslatai.

Erről 2018-ban intézményi vita keretében dönt majd az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament. A folyamat során 2019-2020-ra várható a végleges KAP-rendeletek megjelenése, amelyek meghatározzák majd a 2021 utáni uniós agrárpolitika kereteit.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?