Piaci kiszorítósdi: az USA nagyon ráfaraghat

agrarszektor.hu
A piac önvédelmi mechanizmusai gyorsan működésbe léptek: mióta Donald Trump amerikai elnök vámháborút hirdetett csak sűrűsödnek a kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodások. Az USA aligha nyerhet mindenki mással szemben.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Miközben az USA belemerül a vámháborúba, az ázsai országok minden alkalmat megragadnak arra, hogy szorosabbra fűzzék a kapcsolataikat kereskedelmi partnereikkel. Donald Trump amerikai elnök már 34 millió dollár értékű kínai árura vetett ki 25 százalékos importvámot, és további 16 milliárd dollár értékű termék esetén alkalmazná ugyanezt a tarifát az elkövetkező hetekben. Peking azonban minden ilyen lépést hasonló értékben viszonoz, ami rendkívül felbőszítette az USA elnökét, ezért megfenyegette kereskedelmi partnerét, hogy a következő vámemelési sorozat eredményeként már összesen  200 milliárd dolláros értékű áru bejutását nehezíti meg az amerikai piacra. Az Egyesült Államok ezen túlmenően más gazdasági térségekkel is konfliktusba keveredett, többek között az Európai Unióval az acél-és aluminiumipari termékeket érintő bűntetővámok kapcsán.

Veszélyes sakkjátszma

Európa keresi új partnereit

Európa 2014-ben veszítette el oroszországi piacát (embargó), amikor éppen Ukrajnával szerette volna szorosabbra fűzni a szálakat. Azóta Kanada, Dél-Amerikai és Ázsia irányába igyekszik könnyebbé tenni az áruk áramlását. Federica Mogherini, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője nem rég Szingapúrban tárgyalt a kelet-ázsia térség képviselőivel a kétoldalú kereskedelmi megállapodásokról. Ahogy fogalmazott:

A szabad és tisztességes kereskedelem pártján állunk, amelyik mindegyik fél számára hasznos, ahelyett, hogy romboló kereskedelmi háborúkat folytatnánk egymással.

Alan PeterCayetano,  a Fülöp-szigetek külügyminisztere szintén azt hangsúlyozta, hogy a háborúkban nincsenek győztesek. Majd hozzá tette: "És ami még rosszabb. Lehet, hogy nem is veled háborúznak, mégis súlyosan érint a konfliktus. Amikor kereskedelmi háborúról beszélünk, akkor valójában az emberek jelenlegi munkahelyeiről van szó."

A piac összezár

A Délkelet-ázsiai Államok Szövetségét (angol nevéből eredő betűszóval: ASEAN) 1967-ben alapították a thaiföldi Bangkokban. Kezdetben a Fülöp-szigetek, Indonézia, Malajzia, Szingapúr és Thaiföld tartozott hozzá, ma már 10 nemzet 650 milliós népessége alkotja, a világ egyik leggyorsabban fejlődő gazdasági térsége. Az EU és az ASEAN között 2007-ben kezdődtek tárgyalások a szabadkereskedelem érdekében, amit az unió két évre rá megszakított. Tavaly azonban újra felvették a tárgyalások fonalát - immár kétoldalú megállapodások aláírása a cél.

EZ IS ÉRDEKELHET
A délkelet-ázsiai térség ugyanakkor Kínával is egyre szorosabbra fűzi kapcsolatait, amit éppen Peking szorgalmazott, miután Donald Trump kilépett a Csendes-óceáni Szabadkereskedelmi Egyezményből (TTP). A TTP-hez olyan fontos gazdaságok tartoznak mint Ausztrália, Kanada, Szingapúr  vagy Japán. Kína nem része ennek a  kereskedelmi egyezménynek, de az USA kilépésével igyekszik betölteni a nyugati vetélytársa helyén tátongó kereskedelmi űrt. Az Európai Unió a maga részéről a TTP-hez tartozó államokkal is kétoldalú tárgyalásokba kezdett, a  legutóbb éppen Japánnal sikerült ezt eredményesen lezárni. Nem kizárt, hogy mégiscsak lesz nyertese ennek a kereskedelmi háborúnak, de az most nem az USA lesz, hanem ahogy ott fogalmaznak: "the rest of the world", azaz a világ maradék része.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?