2021. június 23. szerda Zoltán

Hírek - Európai Unió

Rákos betegek lobbiztak Brüsszelben az óriási vitát okozó szer ellen

Amerikai daganatos betegek figyelmeztették az Európai Bizottságot (EB) arra, hogy ne újítsa meg a rákkeltőnek tartott, glifozát nevű növényvédőszer-hatónyag uniós licencét. Szerintük a Monsanto növényvédőszer-gyártó cég ellen folyó amerikai per és több nemzetközi szakvélemény is azt bizonyítja, hogy a glifozátnak karcinogén hatása lehet. A perben szereplő sértettek úgy látják, hogy az EB a glifozátról eddig nem megfelelő bizonyítékokat gyűjtött be, a bizottság viszont cáfolja ezt. A glifozátot a WHO potenciálisan rákkeltőnek nyilvánította, az Európai Élelmiszerbiztonsági hatóság (EFSA) és az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) viszont nem.
 
 

Brüsszelben lobbizott ügyvédeivel együtt az amerikai Monsanto ellen folyó per két felperese annak érdekében, hogy az Európai Bizottság ne újítsa meg a glifozát uniós engedélyét – közölte az euractiv.com. Az egyik sértett, akinél daganatos megbetegedést diagnosztizáltak, több mint harmin évig alkalmazta a Monsanto glifozátalapú herbicidjét, a Roundupot. Állítása szerint betegsége összefügg azzal, hogy a glifozátot használta.

Azért utaztak Brüsszelbe, hogy arra figyelmeztessék a bizottságot és az európai embereket, vizsgálják meg azokat a dokumentumokat, amelyeket a WHO Rákkutató Ügynöksége (IARC) tett közzé – közölte az egyik felperes.

Mint ismert, az IARC a glifozátot valószínűsíthetően karcinogén hatásúnak minősítette, míg az EFSA és az ECHA biztonságosnak ítélte azt.

A Monsantóval szembeni per kapcsán az USA-ban több száz belső vállalati dokumentumot hoztak nyilvánosságra, amelyek "Monsanto-Papers" néven váltak ismertté. E dokumentumok egyes értelmezések szerint azt igazolják, hogy a Monsanto állhat bizonyos tudományos szakcikkek mögött, amelyek a glifozátot kedvezőbb színben tüntetik fel. Emellett a cég nyomást gyakorolhatott egyes tudományos folyóiratok szerkesztőire is, hogy vonják vissza azokat a cikkeiket, amelyek a cég érdekei ellen szóltak – állítják az ügy sértettjei.

Az amerikai felperesek ügyvédei most Brüsszelben azzal érveltek, hogy az Európai Unió illetékes hatóságai és szervezetei több Monsanto-befolyásolt tudományos anyagot is figyelembe vehettek a glifozát kockázatértékelésekor. Ezzel szemben az EFSA és az ECHA azt nyilatkozta, hogy a glifozát uniós vizsgálatakor ilyen dokumentumok nem játszottak nagy szerepet, mivel eredeti alapadatokra támaszkodtak és ezekből kiindulva jutottak arra a független következtetésre, hogy a glifozát nem rákkeltő.

A "Monsanto Papers" szerint az amerikai cég már évtizedek óta tudott a glifozát karcinogén hatásáról. A vállalat ugyanakkor határozottan cáfolta az ellene felhozott vádakat, az IARC szakvéleményét pedig „ócska tudománynak” minősítette. Emellett a cég kritizálta a glifozátot elítélő tanulmányok részrehajlását, a korlátozott számú felhasznált adatot, illetve a negatív szakvélemények „rejtett motivációját” is.

Az EU tagállamai valószínűleg novemberben üléseznek majd újra a glifozát idén lejáró uniós engedélyének meghosszabbításával kapcsolatban, miután október elején nem sikerült döntést hozniuk.

Vytenis Andriukaitis uniós élelmiszerbiztonsági és egészségügyi biztos szerint a bizottság csak a tagállamok minősített többsége esetén újítja meg az engedélyt.

Franciaország már korábban jelezte, hogy a meghosszabbítás ellen szavaz. A napokban pedig Maurizio Martina olasz mezőgazdasági miniszter fejtette ki egy tweet-üzenetben, hogy Olaszország szintén az engedély megújítása ellen kíván voksolni.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu