SAJTÓKÖZLEMÉNY: Januártól pályázhatnak beruházási támogatásra a kertészek! - hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara

agrarszektor.hu
Január 1-től igényelhető az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a kertészet korszerűsítéséhez nyújtandó támogatás. Egy ügyfélnek legfeljebb 50 millió forint támogatás nyújtható a kertészeti termelő tevékenységet szolgáló, valamint új tároló, manipuláló létesítmények építésére, korszerűsítésére és az azokhoz kapcsolódó telepen belüli infrastrukturális beruházások megvalósítására.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A támogatás keretében a kertészeti létesítmények energiaellátását biztosító beruházások támogatására is van lehetőség - hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara. A támogatás keretösszege 14.419.600 eurónak megfelelő forintösszeg, de legfeljebb 4 milliárd forint.

A 103/2011. (XI. 8.) VM rendelet alapján kertészet korszerűsítéséhez támogatási kérelem 2012. január 1. és 2012. január 31. között nyújtható be. Egy ügyfél a támogatási kérelem benyújtására nyitva álló időszakban csak egy kérelmet nyújthat be.

Támogatás igénybevételére jogosult az a mezőgazdasági termelő, aki 01.1, 01.2, 01.3, vagy 01.5 alágazatba tartozó mezőgazdasági tevékenységet végez, a zöldség-gyümölcs termelői csoport, termelői szervezet vagy azok leányvállalatai, valamint a kertészeti ágazatban és burgonya ágazatban működő termelői csoport.

A támogatás igénybevételének feltétele, hogy a mezőgazdasági termelő ügyfél mezőgazdasági üzemének mérete meghaladja a 4 európai méretegységet (EUME). Az induló vállalkozások esetében vállalni kell, hogy a rendeletben meghatározott kertészeti tevékenységekből számított üzemméret a beruházás befejezését követő első naptári évben meghaladja a 4 EUME-t.
Kizárólag annak az ügyfélnek nyújtható támogatás, akinek a támogatási kérelme az értékelés során eléri a 46 pontot és a szakmai szempontok alapján eléri a 15 pontot.

Az ügyfél a támogatási határozat közlésétől számított hat hónapon belül köteles a támogatási határozatban jóváhagyott támogatási összeg legalább 25%-ával elszámolni.
A határozat közlésétől számított két éven belül a támogatott beruházást meg kell valósítani és az utolsó kifizetési kérelmet a művelet megvalósulását követő hat hónapon belül, de legkésőbb 2015. január 31-ig be kell nyújtani.
Az üzemeltetési kötelezettség a támogatási határozat közlésével kezdődik és az utolsó kifizetési határozat közlésétől számított öt évig áll fenn.

A támogatás mértéke az elszámolható kiadások 35-60%-a között változik a célterülettől, a beruházás helyétől és az ügyfél fiatal gazda minősítésétől, illeve típusától függően.

Elszámolható kiadások:

A termelő tevékenységet szolgáló és a tároló, manipuláló létesítmények megvalósítása esetén elszámolható kiadásnak minősül:
- a kötelező építészeti-műszaki tartalomként meghatározott építés, épületgépészet és technológia kialakítása, továbbá a meglévő épületek felújítása és korszerűsítése, valamint a kapcsolódó infrastrukturális beruházás.

Az energiaellátást szolgáló beruházások megvalósítása esetén elszámolható kiadásnak minősül:
- a gépkatalógusban az 5141., a 6213., a 6221., a 6224. gépváltozatokhoz tartozó gépek, technológiai berendezések beszerzése,
- termelő termálkútfúrás - minimálisan harminc méter fúrási mélység esetén -, vagy szénhidrogén-meddő kút, termelő termálkúttá történő átalakítása,
- a hőenergia előállításhoz kapcsolódó tüzelő-, biogáz-, termelő termálkút-, valamint napenergia-hasznosító berendezéssel funkcionális egységet képező tartozékok, szerelvények beszerzése, és
- a hőtermelő berendezés elhelyezéséhez, működéséhez kapcsolódó, az építési normagyűjteményben beazonosítható építési beruházás.

A támogatási kérelmet az MVH a rendeletben meghatározott feltételek szerint, a rendelet mellékletében szereplő értékelési szempontok figyelembe vételével, rangsor állításával bírálja el.

A rendelet értelmében a támogatási kérelem benyújtási időszakot követően hiánypótlásnak helye nincs - hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara.

 

Forrás: MA

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?