2020. január 19. vasárnap Sára, Márió

Hírek - Európai Unió

SAJTÓKÖZLEMÉNY: Juhászok, kecsketartók figyelem! Lejár a támogatási határidő – emlékeztet a Magyar Agrárkamara!

A juh- és kecsketartók már csak két napig jelentkezhetnek támogatásért. 2012. február 1. és február 28. között támogatási kérelmet nyújthatnak be állataik elektronikus egyedi jelölését biztosító eszközök beszerzéséhez, illetve a beszerzés költségeinek részbeni, utólagos megtérítéséhez - olvasható a Magyar Agrárkamara közleményében.
 
 

Az elektronikus jelölést biztosító berendezés beszerzésének támogatásáról a 79/2011. (VIII. 3.) VM rendelet tartalmaz részleteket. Ennek alapján a támogatás kizárólag a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal által engedélyezett és a www.enar.hu honlapon közzétett elektronikus jelölőeszközök beszerzéséhez igényelhető, ha az az Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszerben (ENAR) az ENAR-szám alapján a kérelmező tenyészetéhez van hozzárendelve. A támogatás emellett csak azokat a juh- és kecsketartókat illeti meg, akik szerepelnek a Tenyészet Információs Rendszerben, eleget tesznek a vonatkozó ENAR rendelet előírásainak, és legalább 10 állattal rendelkeznek.

Egy adott juh vagy kecske ENAR-számon nyilvántartott elektronikus jelölőeszköz csak egyszer támogatható az öt év alatt. Ha azonban az azonosító az állat füléből kiesett, elveszett vagy olyan mértékben károsodott, hogy nem olvasható rajta a jel, a pótlására legfeljebb két alkalommal igényelhető támogatás a támogatási időszak során.

A támogatási kérelem már csak néhány napig, február 28-ig postázható a Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) által rendszeresített és a honlapján közzétett – 23/2012. (I. 25.) MVH közlemény - formanyomtatványon, egy példányban az MVH székhely/lakóhely szerint illetékes megyei kirendeltségéhez.

A határidő jogvesztő, azaz a késve postázott kérelmeket érdemi vizsgálat nélkül elutasítják, ahogyan azok támogatási kérelmét is, akik nem a rendszeresített nyomtatványon nyújtották be vagy nem rendelkeznek regisztrációs számmal, saját bejelentett bankszámla számmal, avagy nem jelentették be a KKV-kódjukat, illetve eredeti aláírásukkal nem hitelesítik a főlapot – emlékeztet a kamara.

Azt is érdemes tudni, hogy a kérelem egyben kifizetési kérelemnek is minősül, amelyet az MVH a beérkezés sorrendjében bírál el. Ha a benyújtási időszakban egy ügyfél több támogatási kérelmet is beküldött, azokból a legkorábban postázottat bírálják el.

A támogatási időszak alatt, a következő években február 1. és február 28., valamint augusztus 1. és augusztus 31. között nyújthatók be a juh- és kecskeállományok azonosítására és nyilvántartására szolgáló elektronikus egyedi jelölőeszközök beszerzésének költségeit utólagosan mérséklő támogatások kérelmei – figyelmeztet a Magyar Agrárkamara.

A támogatás normatív jellegű, az állatlétszámtól független, és degresszív, tehát összege az öt év alatt fokozatosan csökken. Így amíg a 2010-ben gyártott és beszerzett egyedi jelölőeszközökre 1,02 eurót kaphattak az állattartók, a 2011-ben gyártott és beszerzett eszközök után, ennek már csak a 80 százaléka (0,82 euró), az utolsó évben (2014-ben) pedig már csak 20 százaléka, azaz 0,2 euró igényelhető.

Az állattartók a kérelem benyújtási időszak kezdete előtt, de legkorábban a kérelem benyújtását megelőző naptári évben – 2011-ben - megrendelt és legyártott, még nem támogatott elektronikus jelölőeszközök után jogosultak támogatást igényelni – hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara.


Forrás: MA

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu