2019. augusztus 22. csütörtök Menyhért, Mirjam

Hírek - Európai Unió

Sajtóközlemény: Ősszel is folytatódik az EU Élelmiszersegély Program

Az EU Élelmiszersegély Program keretében a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatallal (MVH) szerződött segélyszervezetek szeptember végén, október elején folytatják az élelmiszerek eljuttatását a rászorulók részére. Az adományokból mintegy 2 600 településen, közel 1 millió ember részesülhet.

Az Európai Unió által finanszírozott EU Élelmiszersegély Programot a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal szervezi. Az országos program keretében az uniós forrásból előállított élelmiszereket az MVH-val szerződött segélyszervezetek juttatják el a magyarországi rászorultak részére.

A Program koordinálását végző MVH-val szerződésben álló négy segélyszervezet, a Gyermekétkeztetési Alapítvány, a Katolikus Karitász, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, valamint a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, egyéb élelmiszerek mellett liszt, tészta és keksz szétosztását kezdi meg szeptember végén és október elején a nehéz körülmények között élők részére. A tavaszi-nyári élelmiszerosztásokat követően ismét az EU által finanszírozott segélycsomagokhoz juthatnak az arra rászorulók. Az élelmiszereket előállító vállalkozásokat az MVH közbeszerzés útján választotta ki, a 2011-es II. forduló nyertes feldolgozói befejezték az élelmiszerek beszállítását, 5 868 tonna élelmiszer került a segélyszervezetek raktáraiba. A szigorú laboratóriumi minőségi ellenőrzések az élelmiszereket megfelelőnek találták, így az osztások megkezdését a II. fordulós termékek esetén is engedélyezte a Hivatal.

Az élelmiszerek kiosztásában a programban résztvevő közel 2 600 település önkormányzata is jelentős munkát vállal. A résztvevők körének bővítése érdekében azonban az MVH további települések jelentkezésére is számít. Amennyiben valamely település, vagy önkormányzat csatlakozni kíván az Élelmiszersegély Programhoz, további információkról az MVH honlapján található 63/2011. (IV.05) számú MVH közleményből tájékozódhat.