2021. szeptember 26. vasárnap Jusztina

Hírek - Európai Unió

Szombattól nem várt meglepetések érhetik a magyar turistákat: szigorítás jön a határokon

A növények, növényi termékek kis mennyiségű, saját célú behozatalát is korlátozza az Európai Unió december 14-től érvényes új növényegészségügyi rendszere. Ezentúl, néhány kivételtől eltekintve, gyakorlatilag mindenhez kell majd növényegészségügyi bizonyítvány, bizonyos árukat pedig, csak a kijelölt határállomásokon lehet majd behozni, olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán.
 
 

A Nébih oldalán megjelent írásból kiderült, hogy a külföldről hazatérő utazók ezentúl a csomagjaikban csak szigorú előírások mellett hozhatnak be növényeket. Ez azt jelenti, hogy minden ültetésre szánt növény (pl. cserepes növény, vetőmag, szaporító anyag), termés (pl. alma, paradicsom), zöldségféle és egyéb növényi termék (pl. koszorú, friss fűszernövények) kizárólag növényegészségügyi bizonyítvánnyal hozható be az Európa Unió területén kívüli országokból a magánszemélyek útipoggyászában is. Szintén kell bizonyítvány az alábbi, Európai Unióhoz tartozó külső területek esetében: Ceuta, Melilla, Guadeloupe, Francia Guyana, Kanári-szigetek, Martinique, La Réunion, Saint-Barthélemy és Szent Márton-szigete.

Az áruk túlnyomó része növényegészségügyi bizonyítvánnyal bármely határállomáson behozható és a szakemberek szúrópróbaszerűen ellenőrzik majd, vannak azonban kivételek. A saját célú fogyasztás, felhasználás esetén is kizárólag növényegészségügyi vizsgálatra kijelölt határállomáson keresztül hozható be, tételes ellenőrzést követően:

 • minden ültetésre szánt vagy már elültetett növény (pl. cserepes növény, vetőmag) és
 • a 2019/2072/EU rendelet XI. melléklet A részében felsorolt áruk (pl. paradicsom, alma).
Amennyiben az árut nem kíséri növényegészségügyi bizonyítvány, az az EU területére nem hozható be!
Kép forrása: Getty Images

Az előírások nem vonatkoznak, azaz nem kell növényegészségügyi bizonyítvány

 • az ananász, a banán, a datolya, a durián és a kókusz termése,
 • a feldolgozott növényi termékek (pl. aszalványok, szárítmányok, tartósított zöldségek és gyümölcsök), továbbá
 • a Svájcból érkező növények, növényi termékek esetében.

Az előírások az Európai Unión belülre nem vonatkoznak, azonban a kockázatok csökkentése érdekében mindannyiunk közös érdeke, hogy utazásainkról sem az EU-n kívüli, sem azon belüli országokból ne hozzunk magunkkal növényt, növényi terméket Magyarországra. Az azokkal véletlenül behurcolt nem-honos növénykárosítók ugyanis hatalmas veszélyt jelentenek a hazai növénykultúrára.

Az új növényvédelmi szabályozásról utoljára a most megjelent végrehajtási rendelet és annak a már ismert részei kapcsán írtunk.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu