Tojásbotrány: újabb termékeket tiltottak be a franciák

agrarszektor.hu
Franciaországban újabb négy, növényvédőszer hatóanyagával, fipronillal szennyezett, belga és holland tojásokból készített tésztafajtát vontak ki a forgalomból. A négy betiltott termék közül három burgonyalángos-, egy pedig gofritészta-márka.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Eddig 22, belga vagy holland szennyezett tojásból készült terméket vontak ki a forgalomból, de ez az első alkalom, hogy hazai gyártású élelmiszerek forgalmazási engedélyét vonta be az illetékes francia hatóság - derül ki a francia agrártárca listájából. A Franciaországban gyártott termékek is holland vagy belga tojásból készültek.

A most betiltott, négy termék közül három burgonyalángos-, egy pedig gofritészta-márka. A francia mezőgazdasági minisztérium közleménye szerint a termékekben az egészséget nem veszélyeztető mennyiségben volt szermaradék, így fogyasztásuk nem jelentett egészségügyi kockázatot, ettől függetlenül elrendelték kivonásukat a forgalomból, mert a megengedettnél nagyobb mennyiségben tartalmaztak fipronilt. A listát azokról a termékekről, amelyek a megengedettnél nagyobb koncentrációban tartalmaznak fipronilt, fokozatosan frissíti honalapján a tárca.

A fipronilt elsősorban növényvédő szerekben, valamint állatgyógyászati készítményekben alkalmazzák hatóanyagként. Rovarok és atkák ellen hatásos, élelmiszer célú állatok esetében azonban nem használható. Több európai uniós (EU) tagállamba is került szennyezett tojás, tojástermék. Eddig legalább 17 uniós és két EU-n kívüli ország jelezte, hogy rovarirtószerrel szennyezett tojásokat találtak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?