2021. szeptember 17. péntek Zsófia

Hírek - Európai Unió

Új Széchenyi Terv: előnyben a vidéki vállalkozások!

Az útjára indult Új Széchenyi Terv egyik legszembetűnőbb újdonsága, hogy a vállalkozásokat érintő pályázatok esetében a vidéki pályázók kerültek előtérbe az ország fejlettebb, központi régiójában tevékenykedő cégeivel szemben. Jelentős változás, hogy az elmúlt évek egyik legnépszerűbb, képzésekkel kapcsolatos pályázatánál a budapesti és Pest megyei cégeket kizárták, míg a vidéki vállalatok akár 100 százalékos támogatás mellett pályázhatnak. Az innováció támogatása ugyanakkor továbbra is kiemelt cél régiótól függetlenül.
 
 

Míg a budapesti és Pest megyei cégek az Új Széchenyi Terv keretében teljesen ki vannak már zárva az elmúlt évek legnépszerűbb pályázataiból, így a képzési és az épületenergetikai pályázatokból, addig a vidéki cégek akár 100 százalékos támogatás mellett igényelhetnek – vállalati mérettől függően – akár 5-50 millió forintot akkreditált képzésekre – tájékoztat az OrientPress Hírügynökség.

Megújuló energiaforrással kombinált épületenergetikai fejlesztésekre akár 250 millió forint is igényelhető 30-60 százalékos – helyszíntől függően – támogatási arány mellett a vidéki régiókban. A komoly munkahelyteremtéssel járó projektekhez akár 1 milliárd forint támogatást biztosító pályázat is csak a vidéki beruházásokhoz nyújt segítséget. Összességében az Új Széchenyi Terv keretében a 6 konvergencia régióból pályázni kívánó vállalkozások nem csak több pályázati kiírásból választhatnak, hanem az egyes kiírások keretében több pályázó részesülhet támogatásban, továbbá az egyes projektekhez jóval magasabb arányban igényelhetnek támogatást.

Körmendy Zsófia, a 4 Tender Hungary pályázatíró- és tanácsadó cég ügyvezető igazgatója szerint szembeötlő, hogy míg egy budapesti projekt vállalati mérettől függően maximum 20-30 százalékos támogatási intenzitás mellett juthat támogatáshoz, addig a vidéki kkv-k 35-40 százalékos arányban juthatnak pályázati forrásokhoz. A 4 Tender Hungary ügyvezetője szerint a most elérhető turisztikai szolgáltatásokat támogató pályázatok keretében is megfigyelhető, hogy míg a vidéki projektek 60-70 százalékos támogatási arány mellett pályázhatnak, addig a központi régió cégei csak 20-50 százalékos hozzájárulást igényelhetnek.

Üdítő kivételt jelentenek az innovációs pályázatok, melyeknél a központi régió cégei is a vidékiekkel azonos feltételekkel pályázhatnak.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu