2021. május 7. péntek Gizella

Hírek - Európai Unió

Újabb négy ország írta alá a szója nyilatkozatot

Koszovó, Moldova, Macedónia és Montenegró is csatlakozott a korábban létrejött Európai Szója Nyilatkozathoz. A dokumentumot a berlini Nemzetközi Zöld Héten írták alá. A kezdeményezés célja a GMO-mentes szója termesztésének növelése Európában.
 
 

A magyar-osztrák-német kezdeményezésre létrejött Európai Szója Nyilatkozatot a berlini Nemzetközi Zöld Hét élelmiszeripari vásáron újabb négy ország - Koszovó, Moldova, Macedónia, Montenegró – minisztere írta alá. A fenntartható és GMO-mentes takarmánynövények termesztése világszerte egyre nagyobb prioritást kap. A kezdeményezéssel nem csak az Európai Unió határain belül, de egész Európában növelnék a GMO-mentes szója termesztését, az európai fogyasztók döntő többsége ugyanis elutasítja a genetikailag módosított élelmiszereket – írja közleményében a Földművelésügyi Minisztérium.

A most aláírt nyilatkozathoz tizennyolc európai állam csatlakozott. A dukomentumot korábban Ausztria, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Lengyelország, Luxemburg, Magyarország, Olaszország, Németország, Románia, Szlovákia és Szlovénia mezőgazdasági minisztere is írta alá.

A Duna-régióban az elmúlt négy évben a GMO-mentes szója termesztése 700 ezer hektárra nőtt. Nálunk az Alaptörvény rendelkezik a GMO mentességről, emellett 2015-ben Magyarország hirdette meg a „Szövetség a GMO-mentes Európáért” kezdeményezést is.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu