2022. augusztus 13. szombat Ipoly

Hírek - Európai Unió

Újra jár uniós támogatás a Natura 2000 erdőterületeken gazdálkodóknak

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja az érintettek figyelmét, hogy a 41/2012. (IV.27.) VM-rendelet értelmében az Országos Erdőállomány Adattárban, valamint a MePAR adatbázisban Natura 2000 területként nyilvántartott erdőterületeken gazdálkodók vissza nem térítendő, kompenzációs támogatásban részesülhetnek. Ez lényegében a természetvédelmi tevékenységük során felmerülő többletköltségeiket és kieső jövedelmük ellentételezését szolgálja.
 
 

A támogatásra minden olyan magán-erdőgazdálkodó jogosult, aki a NATURA 2000 irányelvek végrehajtásával összefüggő korlátozásokkal érintett, az Országos Erdőállomány Adattárában nyilvántartott – nem állami tulajdonú – erdőrészleten gazdálkodik.

A támogatás feltétele, hogy a kérelmet benyújtó ügyfél és az erdőrészlet gazdálkodója megegyezzen, rendelkezzen az adott erdőrészletre vonatkozó jóváhagyott erdőtervvel (vagy az erdőterv készítését a támogatási kérelem benyújtását megelőzően kérelmezze az erdészeti hatóságtól), gazdasága teljes területén betartsa a kölcsönös megfeleltetés előírásait, és a jóváhagyó, vagy részben jóváhagyó határozat kézhezvételétől számított 10 hónapon belül részt vegyen a Natura 2000 erdőterületen gazdálkodók részére szervezett képzésen.

A legkisebb támogatható terület egy hektár, de a támogatás több, legalább 0,3 hektáros erdőrészletre is irányulhat.

A támogatás az egységes kérelemben igényelhető, tehát a benyújtási határidő – az elmúlt évekhez hasonlóan – az idén is május 15. A határidő lejárta után június 10-ig napi 1 %-os támogatáscsökkentés mellett lehet csak a kérelmeket benyújtani. A határidőre benyújtott kérelmek módosítása, javítása, kiigazítása május 31-ig szankciómentesen megtehető. Június 3. és június 10. között napi 1 % támogatáscsökkentés mellett lehet a kérelmet módosítani. A határidők jogvesztők, fellebbezési lehetőség nincs.

A támogatás mértéke az adott Natura erdőrészlet természetességi állapota szerint, korcsoportonként és faállománytípus-csoportonként évente 40-230 euró/ha – mintegy 12-67 ezer Ft/ha – között alakul. A támogatható blokkok listáját az ügyfelek a 31/2013 (III. 28.) Irányító Hatósági közleményben találhatják meg.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!