Valami elkezdődött: megvan, hogyan rendezné a kereskedelmi vitákat az unió

Valami elkezdődött: megvan, hogyan rendezné a kereskedelmi vitákat az unió

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság kezdeményezést indított a harmadik országok kényszerítő intézkedéseivel kapcsolatos problémák megoldására. A konzultáció elsődleges célja, hogy információkat és véleményeket gyűjtsön az EU-n kívüli országok meglévő és potenciális kényszerítő gyakorlatairól, valamint azok hatásáról.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Egyes harmadik országok nyomást próbálnak gyakorolni az EU-ra és/vagy tagállamaira azért, hogy hozzanak meg, illetve vonjanak vissza bizonyos szakpolitikai intézkedéseket - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Ezek a gyakorlatok magukban foglalhatják a kényszerítő intézkedések alkalmazását vagy veszélyét, gyakran kereskedelmi vagy beruházási korlátozások formájában - például extra, diszkriminatív importvámok, szándékos késedelmek vagy az üzleti tevékenység végzéséhez szükséges engedélyek elutasítása révén. Ha nem foglalkoznak velük, ezek a gyakorlatok továbbra is veszélyeztethetik az EU és tagállamai gazdasági és geopolitikai érdekeit, és alááshatják az EU nyitott stratégiai autonómiáját.

Végső soron a cél az EU nyitott stratégiai autonómiájának megerősítése, valamint az EU és tagállamai érdekeinek hatékony védelme a kényszerítő gyakorlatokkal szemben. E célból a kezdeményezés célja egy olyan mechanizmus létrehozása, amely lehetővé teszi a nemzetközi joggal összhangban történő fellépést. A meglévő uniós jogszabályi keret nem rendelkezik ilyen hatású egyetlen vagy átfogó jogi eszközzel. A kényszerítő gyakorlatok kezelésére rendelkezésre álló lehetőségek közé tartoznak a szabványos diplomáciai eszközök és - bizonyos feltételek mellett - az Európai Parlament és az EU Tanácsa számára biztosított lehetőségek, hogy az EU működéséről szóló szerződés 207. cikke alapján járjanak el. Ez nem tekinthető megfelelőnek a probléma átfogó és kielégítő kezelésére.

A Bizottság rendeletjavaslatot fog benyújtani e nyomásgyakorlás elleni fellépés érdekében. A konzultáció elsődleges célja, hogy információkat és véleményeket gyűjtsön az EU-n kívüli országok meglévő és potenciális kényszerítő gyakorlatairól, valamint azoknak az EU és tagállamai gazdasági és geopolitikai érdekeire gyakorolt hatásáról. A Bizottság arra törekszik, hogy felmérje a problémát - különösen a probléma meghatározását (a kényszerítő gyakorlat típusai, alkalmazási körük, mozgatórugói, következményei stb.) és az ellenintézkedések lehetséges kiváltó okait. Ezen információk összegyűjtése érdekében a Bizottság kéri az érdekelt felek véleményét.

A konzultáció részletei és a bevezető hatásvizsgálat az Európai Bizottság weboldalán érhetők el, ezen keresztül 2021. március 17-ig közvetlenül elküldhetik véleményüket (magyar nyelven is). Emellett lehetőség van arra is, hogy észrevételeiket a Kamara számára is megküldjék, így az ezúton becsatornázott észrevételeket, kéréseket összesítve a NAK továbbítja majd az uniós döntéshozók felé. Ez esetben kérik az érintetteket, hogy 2021. március 11-ig küldjék el javaslataikat, véleményüket a polczer.katalin@nak.hu e-mail címre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 11:33