2020. augusztus 9. vasárnap Emőd

Hírek - Európai Unió

Van mit javítani az uniós iskolagyümölcs-programon

Bár az iskolagyümölcs kezdetben nagy támogatást élvezett, a 2009–2010-es tanévben a programra szánt 90 millió euróból csak 33 milliót sikerült felhasználni. A program célja az egészséges táplálkozás és az egészséges életmód népszerűsítése az európai fiatalok körében. Erre szükség is van, hiszen az EU-ban 22 millió túlsúlyos és 5,1 millió elhízott gyermek él – olvasható az Európai Parlament honlapján.
 
 

A Parlament február 28-i mezőgazdasági szakbizottsági ülésén Lars Hoelgaard, az Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési főigazgatóságának alelnöke elmondta, hogy az iskolagyümölcs-programnak több haszna is van. A gyermekek több gyümölcsöt esznek, rászoknak az egészséges táplálkozásra, így felnőtt korukban is egészségesen táplálkoznak majd.

Az előnyök ellenére azonban az első évben a tervezett 90 millió eurónak csak valamivel több, mint harmadát sikerült a célra fordítani. Néhány tagállam azért döntött úgy, hogy nem vesz részt a programban, mert az uniós támogatáshoz tagállami forrásokat is társítani kellett volna. Németországban először például tizenhat szövetségi tartomány jelezte részvételi szándékát, legvégül csak hét vett részt a programban. Hoelgraad elismerte, hogy adminisztratív akadályok is gátolták a tagállamok munkáját a program végrehajtásában. Hozzátette, hogy az adminisztrációs eljáráson már könnyítettek, a forrásokat pedig megfelelő módon kell felhasználni.


Giovanni La Via olasz, néppárti képviselő kritizálta, hogy késik a program végrehajtása, nem alakult meg a kapcsolódó szakértői csoport, nem készült el a program weboldala. A képviselő magyarázatot vár arra, hogy egy népegészségügyi szempontból hasznos programot miért nem lehetett sikeresen elindítani.

Elisabeth Jeggle néppárti, német képviselőt a program végrehajtásának fogyatékosságai az iskolatej-program hibáira emlékeztették. „Az a feladatunk, hogy úgy alakítsuk ki a programot, hogy a tagállamokban is jó legyen a fogadtatása. Ha a Bizottság csökkentené a program adminisztratív akadályait, és a programban részt vevők is elmondanák, hogy min változtatnának, igazi siker lehetne a program" - tette hozzá.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu