2020. február 22. szombat Gerzson

Hírek - Európai Unió

Várják a Széchenyi-tervet

A kistelepülések jövőjéről tartottak konferenciát Zala megyében, ahol többek között az is elhangzott, hogy a helyi vállalkozások már izgatottan várják az új Széchenyi-terv beindítását, emellett a nem gondolja a minisztérium, hogy a falvak kizárólagos meghatározó eleme ma már csak az agrárium lenne, ezért véleményük szerint mindenképpen újra kell gondolni a vidékfejlesztés célkitűzéseit – olvasható a Hírtv honlapján.
 
 

A vidékfejlesztési államtitkár elmondta, hogy a nyolcvanas évekhez képest jóval kevesebb családnak ad ma megélhetést az agrárszektor, épp ezért van szükség egy teljes szemléletváltásra, mivel csak így tudnak a kisebb települések újraéledni.

A Zala megyei régió amúgy is hátránnyal indul Magyarország többi régiójával szemben, hiszen több mint 250 településének lakossága leginkább nyugdíjasokból áll, és a munkalehetőségek is elég minimálisak. Nem véletlen, hogy a megyei önkormányzat a helyi vállalkozásokat támogatja. Céljuk az, hogy a helyi közintézmények ezektől a helyben készülő ételekből, és helyben elérhető szolgáltatásokból gazdálkodjanak, ezzel is elősegítve a helyi munkalehetőségeket – mondta Manninger Jenő, a Zala Megyei Önkormányzat (ZMÖ) elnöke.

Vannak települések, mint például Tófej, ahol a helyi ipar segítségével eddig elő tudták teremteni a szükséges pályázati önrészeket, de a jövőre újrainduló Széchenyi-tervet is nagyon várják már. A ZMÖ eddig úgy próbálta segíteni a kistelepüléseket és falvakat, hogy az önrészek kifizetésébe szállt be azoknál, akiknek saját költségvetésük ezt nem tette volna lehetővé.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu