Veszélyes a Kanadával és az USA-val kötendő megállapodás is

agrarszektor.hu
Nem támogatják az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi megállapodást a Visegrádi Négyek agrárkamarái. Az EU és az Amerikai Egyesült Államok között előkészítés alatt álló szabadkereskedelmi egyezmény kapcsán pedig szorgalmazzák, hogy az Európai Unió zárja ki a mezőgazdasági és az élelmiszeripari ágazatot a tárgyalásokból.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A V4-országok (Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország) agrárkamarái vezetői megvitatták az Európai Unió tervezett szabadkereskedelmi egyezményeit. Közösen állást foglaltak arról, hogy nem támogatják az EU és Kanada közötti átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodást (CETA). A Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerséggel (TTIP) kapcsolatban pedig szorgalmazzák, hogy az Európai Unió zárja ki a mezőgazdasági és az élelmiszeripari ágazatot a tárgyalásokból.

Mindezt azzal indokolták, hogy az EU-nak Kanadától és az USA-tól jelentősen eltérőek az ökológiai termelési normái, más a génkezeléssel (GMO) kapcsolatos elvi megközelítése, valamint az állati takarmányok és a növényvédő szerek használata - áll a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közlemnyében. A növényi és állati termékek EU-ba való esetleges liberalizált importja olyan invazív fajok bejutását is előidézheti, amelyeknek nincsenek természetes ellenségeik Európában. Ez jelentős mértékben károsíthatja a mezőgazdasági termelést, emellett az esetleges liberalizáció veszélyezteti az uniós tagállamok élelmiszerbiztonságát is. A választottbíróság bevonása pedig nem felel meg az uniós jogszabályoknak, korlátozza az állami szuverenitást, ezért a tagállamoknak el kell utasítaniuk az ilyen megállapodást.

Az ülésen a mezőgazdasági piacok helyzetéről is egyeztettek az agrárkamarák. Idén az állattenyésztéssel valamint a gabona és olajos magvak termelésével foglalkozó gazdáknak komoly problémákkal kell megküzdeniük, az alacsony felvásárlási árak negatív hatással vannak az egész ágazatra. Mellettük a sertés- és tejelőtehén-tenyésztők helyzete továbbra is nehéz, a termelői árak némi fellendülése ellenére. A V4 országok kamaráinak képviselői az Európai Bizottság tejtermelés csökkentésére nyújtott támogatását visszalépésnek tekintik, azt irreális lépésnek tartják, amely az ágazat fokozódó destabilizációjához vezet. A V4 agrárkamarái a sertéshúságazat helyzetét hasonlónak látják, szorgalmazzák, hogy az Európai Bizottság vezessen be olyan valódi intézkedéseket, amelyek az ágazat stabilizációjához vezetnek. Meglátásuk szerint a bizottságnak minden szükséges lépést meg kell tennie az orosz embargó eltörlésére és az orosz piac újranyitására.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03