Az uniós pályázatok adhatnak lökést az agráriumnak (x)

agrarszektor.hu
Az állattartóknak, különösen a sertés- és tejágazatban korábban soha nem látott alacsony értékesítési árak mellett kell a szükséges pénzügyi és gazdasági döntéseiket meghozniuk. Ugyanakkor a 2020-ig tartó EU támogatási ciklus gyakorlatilag egyetlen, 70 milliárd forintos pályázati körére júliusig lehet beadni a pályázatokat. Az ellentmondásos helyzetről Császi Róberttel, a Budapest Bank vállalati értékesítési vezetőjével beszélgettünk.

Az agrárium általánosságban stabil alapokon nyugszik, finanszírozói szempontból hogyan értékeli a szektor teljesítményét?

A magyar agrárium látványosan fejlődött az elmúlt években, a legutóbbi felmérésünkből is kiderült, hogy 2015-ben 10-ből 6 agrárvállalkozás hajtott végre beruházást. Tapasztalataink szerint az agrárszektor rendkívül tőkeerős ágazat, de az állattenyésztésben az egyre alacsonyabb értékesítési árak próbára teszik még a legstabilabb gazdálkodók türelmét és finanszírozási lehetőségeit is.

A szakmai támogatáson túl milyen megoldásokkal segítik a gazdálkodókat?

A '90-es évektől kezdve a Budapest Bank nagy hangsúlyt fektet a kkv-kon belül az agrárcégek kiszolgálására. Így ez a szektor a bankon belül stratégiai fontosságú szegmenssé nőtte ki magát az elmúlt években elért 25 százalékos hitelállomány növekedéssel és az NHP hitelkihelyezéseinken belüli 30%-os részesedésével. A jelenlegi helyzetben még nagyobb finanszírozási igényt tapasztalunk. Termékeinkkel minden igényre reagálunk, de talán a mostani időszakban különösen érdemes kiemelni a normatív támogatások előfinanszírozását és a vevőkövetelések faktorálását. Ezek mind olyan eszközök, amelyekkel az átmenetileg kedvezőtlenebb helyzetbe került vállalkozások könnyebben, gyorsabban tudnak élni.

Hogy látják a pályázati lehetőségeket?

A májustól beadható állattenyésztési pályázatok jelentős lökést adhatnak az ágazat beruházásainak, amely finanszírozásában a Budapest Bank is komoly szerepet kíván vállalni, és EUBázis2020 projektirodánkra tanácsadóként is számíthatnak ügyfeleink. Meglátásunk szerint a meghirdetett 70 milliárd forintos keret gyorsan elfogy majd, így ez a két hónap kiemelten fontos a stratégiai döntések szempontjából. A Budapest Banknál kimondottan fontosnak tartjuk, hogy minél jobban megismerjük ügyfeleink igényeit, és szakértőinkkel segítsünk megtalálni az ideális megoldást, így a jelen helyzetben biztos, hogy lesz miről beszélgetnünk a május 19-én kezdődő idei XXIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon, ahol önálló standdal várjuk az érdeklődőket.

További információ a Budapest Bank agrárfinanszírozási megoldásairól:
www.budapestbank.hu/szolgaltatas/vallalat/finanszirozas-bkonstrukcio-agrar.php

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03