Fazekas kiakadt Brüsszelre: migránsok kapnák, ami a gazdáké

agrarszektor.hu
Példátlan támadásra készül a gazdák ellen az Európai Bizottság, mivel a migránsválság miatt kialakult helyzetet a Közös Agrárpolitika (KAP) pénzeiből akarják kezelni - jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Szerinte ez elfogadhatatlan és sérti Magyarország nemzeti érdekeit.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az Európai Bizottság - arra való hivatkozással, hogy a támogatási rendszereket egyszerűsíteni kívánja - olyan rendkívül ügyesen becsempészett módosításokkal állt elő, amelyeknek egyes pontjai teljes mértékben elfogadhatatlanok, sértik nemzeti érdekeinket - mondta Fazekas Sándor Varsóban, az agrárminiszteri csúcstalálkozón, ahol a Visegrádi négyek mellett a bolgár, szlovén és román agrártárca vezetője ült egy asztalhoz. Példátlan támadásnak nevezte, hogy a gazdáktól teljesen független, migráns válság miatt kialakult helyzetet a brüsszeli bürokraták a gazdák pénzéből, a közös agrárpolitika terhére akarják megoldani.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2016: két nap, 70 előadó, 800 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái

Most folyik a több éves pénzügyi keretet felülvizsgálata, "sportnyelven szólva" elérkeztünk a félidőhöz, és egyértelműen látható, hogy az Európai Bizottság trükkös letámadásra készül - fogalmazott az agrártárca közleménye szerint Fazekas Sándor. Hozzátette: "a gazdák uniós forrásainak csökkentésével a támogatások átcsoportosításával akarják a migráns helyzetet megoldani, amit nem engedhetünk, a magyar gazdákat meg kell védenünk!"

A V4-ek a magyar miniszter javaslatára összefogást sürget annak érdekében, hogy meg lehessen védeni mindazokat az agrártámogatásokat, amelyek a Közép-Európai térségben élő gazdák fennmaradásához, pénzügyi stabilizálásához nélkülözhetetlenek. Ha a brüsszeli bürokrácia a Közös Agrárpolitikából új feladatokat akar ellátni, akkor azt csak megfelelő mértékű, új források hozzárendelésével lehet engedni. A migránsválság kezelése nem mehet az agrártámogatások rovására - tette hozzá az agrárminiszter.

A mai lengyelországi egyeztetés célja, hogy az csúcstalálkozóra érkező agrárminiszterek egységes fellépésükkel ráirányítsák az unió lakosságának figyelmét a brüsszeli törekvésekre. Közös fellépésükkel el akarják érni, hogy a bizottság e kérdéskörökben felülvizsgálja álláspontját és visszavonja javaslatát, amely az uniós agrártámogatások összegét csökkentené.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?