Merkel felpörgetné az EU és az USA közötti szabadkereskedelmi megállapodást

MTI
Az Európai Unió és az Egyesült Államok tervezett szabadkereskedelmi megállapodásáról (TTIP) szóló tárgyalások folytatását sürgeti Angela Merkel német kancellár. Nem csoda, hiszen tavaly csak a bajor vállalkozások 20 milliárd euró értékben exportáltak az Egyesült Államokba.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az EU és az USA közötti transzatlanti szabadkereskedelmi egyezményt (TTIP) napirenden kell tartani - mondta a német kancellár a legnagyobb bajor munkaadói érdekképviselet, a bajor gazdasági egyesület (VBW) müncheni rendezvényén. Angela Merkel szerint a tárgyalások pillanatnyi megfeneklése nem jelenti azt, hogy az egyezmény ne lenne hasznos mindkét fél számára.

Július elején megkötötték a politikai megállapodást az EU és Japán közötti szabadkereskedelmi egyezményről, és halad előre az EU és Szingapúr, illetve az EU és a Mercosur (dél-amerikai közös piac) közötti szabadkereskedelmi megállapodás ügye is. A Donald Trump vezette új washingtoni adminisztrációban nagyon is megvan a hajlandóság a tárgyalások folytatására - hangsúlyozta Angela Merkel.

A transzatlanti kereskedelmi kapcsolatok jelentőségét mutatja, hogy csak a bajor vállalkozások tavaly 20 milliárd euró értékben exportáltak az Egyesült Államokba, ami a tartomány exportjának több mint 10 százaléka. A szabadkereskedelmi egyezmények hasznosságára pedig jó példa a CETA, az EU és Kanada megállapodása, amely fogyasztóvédelmi és ökológiai előírásokat is tartalmaz - emelte ki a német politikai vezető.

Az euróövezet helyzetéről szólva kiemelte, hogy sikerült kilábalni a 2008-ban kiteljesedett világméretű pénzügyi válságot követő  államadósság-válságból, így most már valamennyi tagország gazdasága növekedik, és létrejött több millió új állás. Azonban az Európai Központi Bank (EKB) pénzügypolitikája még nem tart ott, ahová el szeretnénk jutni - mondta a független intézmény tevékenységét igen ritkán kommentáló német kancellár az EKB továbbra is zajló kötvényvásárlási programjára, és történelmi mélységben tartott alapkamatára utalva.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03