Most már késő! - Brüsszel leállította a támogatást

agrarszektor.hu
Megszüntette a sertéshús magántárolási támogatását a napokban az Európai Unió. Tizennyolc tagállamban összesen 65 ezer tonna sertéshúst vontak ki átmenetileg a piacról. Az intézkedést azért vezették be, mert az orosz embargó miatt jelentős uniós húskészletek halmozódtak fel, de Magyarországon nem volt komoly érdeklődés a támogatás iránt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Felfüggesztette az Európai Bizottság (EB) április 29-én a sertéshús magántárolási támogatását, mivel a testület szerint már nincs szükség a beavatkozásra. Az EB még márciusban hirdette meg az intézkedést, amellyel meghatározott összegű tárolási, időszakos támogatást nyújtott a piaci szereplőknek. A cél az volt, hogy megakadályozzák az orosz embargó miatti uniós árcsökkenést.

Az elmúlt hét hétben tizennyolc tagállamban mintegy 65 ezer tonna sertéshúst vontak ki a piacról három-öt hónapra. A legnagyobb mennyiségeket Dániában, Spanyolországban és Németországban tárolták, de Lengyelországban, Olaszországban, Hollandiában, Franciaországban és Belgiumban is vontak ki jelentősebb sertéshús-készleteket a piacról.

Magyarországon nem volt nagy érdeklődés a magántárolás iránt, mivel a hazai húsipari cégek mindössze 300 tonnára kértek támogatást - derül ki az uniós összesítésekből. Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára szerint ennek oka, hogy a magántárolás valójában nem jelent igazi megoldást, hanem csak elodázza az értékesítési gondokat. A magyar cégek ráadásul az emabargó előtt sem szállítottak nagy húsmennyiséget az orosz piacra, így nálunk nem közvetlenül a beviteli tilalom, hanem az annak hatására kialakult uniós sertés- és húsárcsökkenés okozott nagyobb gondokat - tette hozzá az agrárszektor.hu-nak a terméktanács titkára. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?