Nagy bukást hozhat a Brexit a magyar gazdáknak

agrarszektor.hu
Hektáronként akár 8 euróval is csökkenhet egyes számítások szerint az EU-s agrártámogatás Nagy Britannia uniós kilépése miatt. 2020 után az EU-s forrásokat közvetítő Közös Agrárpolitika (KAP) is átalakulhat, de nem valószínű, hogy a teljes mai támogatási rendszer megszűnik.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Vannak olyan durva számítások, amelyek szerint hektáronként 8 euróval csökkennének a tagállami agrártámogatási keretek, ha a britek a közös piacon maradással kapcsolatos különalkuk nélkül lépnének ki az EU-ból - jelentette ki az otpagrar.hu-nak Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) főigazgató-helyettese. Egyelőre ugyanakkor nem tudni, hogy a kilépés milyen konkrét feltételek mellett valósul majd meg. Nagy-Britannia egyébként a második legnagyobb nettó befizető az Európai Unióban, és ez egyik olyan tagállam is egyben, amely a KAP költségvetésének megnyirbálása mellett, illetve a legnagyobb részarányt jelentő területalapú támogatások ellen szólalt fel.

Papp Gergely szerint a gazdáknak arra is számítaniuk kell, hogy 2020 után jelentősen átalakulhat a KAP, de a támogatások teljes megszüntetése most nem tűnik valószínűnek. Az úgynevezett közvetlen támogatásoknál ugyanakkor minden eddiginél nagyobb szerepet kaphat a fenntarthatóság. Ennek kapcsán az sem kizárt, hogy a teljes mai területalapú támogatást zöldítési feltételekhez, vagy akár újabb növényvédőszer és műtrágyahasználattal kapcsolatos feltételekhez kötik.

Hosszabb távon akár az is előfordulhat, hogy a termelőknek mérlegelniük kell, megéri-e egyáltalán ennyi feltételt bevállalni a támogatásokért, vagy inkább lemondva a támogatási kötöttségekről a jobb minőségű földeken a nagyon professzionális termelés mellett döntenek. Egyes számítások szerint a kukoricánál hektáronként akár két tonna is lehet az a hozamkülönbség, amely a támogatási feltételek megkötései nélkül, a jelenlegi agrotechnológiával elérhető.

Kormányálláspont: határozott nem minden csökkentési elképzelésre
A kormány álláspontja szerint a Brexit nem járhat a 2020-ig tartó időszak agrártámogatási keretének megváltoztatásával, csökkentésével. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter ugyanakkor többször leszögezte, hogy minden eddiginél keményebben kell majd megküzdeni a gazdákat megillető agrártámogatásokért a jelenlegi, illetve a 2020-ban kezdődő új uniós költségvetési időszakban is. A magyar álláspont szerint a Közös Agrárpolitikának megfelelő pénzügyi háttérrel rendelkező, erős politikának kell lennie, és a jövőben is arra kell törekedni, hogy az uniós gazdák legyenek az agrárpolitikai támogatások fő kedvezményezettjei. Az agrárminiszter elfogadhatatlannak tartja,hogy az agrárpénzek a migránsválság vagy más okokból csökkenjenek a jelenlegi szinthez képest.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?